Gazprom: Nem fogunk fázni télen

A magyar fogyasztók biztonságos téli gázellátásáról is egyeztetett hétfőn Moszkvában Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai vállalat vezérigazgatója és Balla János moszkvai magyar nagykövet.
A találkozóról az orosz állami cég sajtószolgálata közleményt adott ki, amely szerint a közelgő téli energiaellátás biztonságát illetően további garanciát jelent a magyarországi földalatti gáztározókban elhelyezett mintegy 700 millió köbméternyi orosz földgáz.

Az MTI-hez is eljuttatott tájékoztatás szerint a Gazprom vezetője a cég moszkvai székházában fogadta a magyar misszióvezetőt.
Alekszej Miller és Balla János a Magyarország területén átmenő stabil tranzitról is szót váltottak, és azt is megvitatták, hogy hol tart a Déli Áramlat európai gázvezeték megvalósítása.

Az orosz állami energetikai cég adatai szerint a Gazprom tavaly körülbelül 6 milliárd köbméter földgázt szállított Magyarországra.
A tervek szerint a Déli Áramlat - az Ukrajna elkerülésével Oroszország fekete-tengeri partvidékén lévő Anapa településtől előbb a tenger alatt, majd Bulgárián és Szerbián át Magyarországra és azon keresztül Ausztriába és Olaszországba vezető - gázvezeték-rendszer 2018-tól évi 63 milliárd köbméter gázt juttat el a beruházásban résztvevő országokba.

A Gazprom tájékoztatójában az áll, hogy az első szállítások 2015 végén kezdődnek el.

A Déli Áramlat magyarországi szakaszát a Gazprom és az MVM Zrt. által egyforma részvétellel létrehozott South Stream Hungary Ltd. építi meg.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. október végi tájékoztatása szerint a Déli Áramlat gázvezeték végleges útvonalának kiválasztása az év végére várható, a tervek szerint a magyarországi szakaszt 2017-re átadnák. Az új magyarországi nyomvonal 360-380 kilométer hosszú lehet, a vezeték Röszkénél lépne be Magyarországra, majd a városföldi gázcsomópont érintése után Rajkánál hagyná el az országot az osztrák Baumgarten felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.