Gázolajár-csökkenést jósol a GKI

A jövő héten három forinttal olcsóbb lehet a gázolaj – vélekedik a GKI Energiakutató. A benzin ára várhatóan nem változik.

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében változatlan árakat, a gázolaj esetében 3 forint árcsökkentést indokolnak – írja a GKI Energiakutató.

A fentiek alapján várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 405 forint marad, a gázolaj ára 421 forintra csökkenhet december 12-én, szerdán.

A benzin irányadó dollárára az elmúlt héthez képest átlagosan 1,2, a gázolajé 2,2 százalék csökkenést mutat. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,3 százalékkal gyengült.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,9, a gázolaj esetében 1,9 százalékos csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében a benzin esetében 1 forint, (amely nem jelentős változás), míg a gázolaj esetében 3 forint árcsökkentést indokolnának a jövő héten.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin körülbelül 2 százalékkal drágult, a gázolaj 2,5 százalékkal lett olcsóbb. A havi átlagkeresetek a benzinártól elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest körülbelül 4,5 százalékkal kevesebb benzint és változatlan mennyiségű gázolajat lehet egyhavi nettó átlagkeresetből tankolni – írja az intézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.