Gázfröccsöt kapott az ipar

Szeptemberben az előzetes adatok szerint 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbi időszakhoz képest, igaz, a reális képet adó, munkanaphatástól megtisztított index csak 3,1 százalékkal volt magasabb.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikált előzetes adatai szerint az első kilenc hónapban az ipar kibocsátása hajszálra azonos volt az egy évvel ezelőtti, recessziós környezetben elért szinttel. Az ágazat tehát kezdi utolérni magát, hiszen augusztusban még 1,4 százalékot éves szintű visszaesésről számoltak be a statisztikusok.

Most az előző hónaphoz képest 1,8 százalékkal nőtt a kibocsátás, míg augusztusban júliushoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az előrelépés, amelynek hátterében egyértelműen az autóipari termelés fellendülése húzódik meg, de a bázishatások is segítik az adatot. A KSH az ipari adatok részletes lebontását egy hét múlva közli.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés növekedése nem volt meggyőző az előző hónapokban: 2013-ban mindössze két alkalommal regisztráltak bővülést az ágazatban az előző év azonos időszakához képest. Számos jel utalt ugyanakkor arra, hogy az ipari konjunktúra javulása a küszöbön áll: az ipari vállalatok várakozásai folyamatosan javultak, az optimizmus emelkedett, a beszerzésimenedzser-index a növekedési küszöbérték felett áll, emellett pedig a megrendelésállomány két számjegyű bővülése volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban.

Ezekből a számokból Balatoni András arra a következtetésre jutott, hogy az év második felében érdemben bővülhet a kibocsátás az ágazatban, ami hozzájárulhat egy robusztusabb GDP-növekedéshez. Előzetes számításai beigazolódtak, ugyanis a szeptember valóban fordulópontot hozott az éves indexek tekintetében. A növekedés meghaladta a várt 3 százalékot, s ez tovább gyorsulhat az év hátralévő részében. Persze a termelési adat nagyon változékony – teszi hozzá –, akár egyetlen gyár tervezett vagy előre nem kalkulált leállása is érdemben befolyásolhatja az eredményt. Ezek azonban csak egyszeri tételek: a rövid távú trend az iparban felfelé mutat, és ez előbb-utóbb megjelenik a statisztikákban is.

Általános elemzői vélekedések szerint az év hátralevő részét javuló teljesítmény jellemezheti, mivel a tavalyi bázis a recesszió miatt rendkívül alacsony volt. Különösen a november-december, amikor is nagy autógyárak álltak le hosszabb ideig, jelentősen rontva ezzel a statisztikát. Elemzők szerint emiatt az év záró hónapjaiban akár két számjegyű ipari növekedést is regisztrálhat a KSH, s az év egészére vonatkozóan – vérmérséklettől függően – 1-3 százalék közötti termelésnövekedésről szólnak a prognózisok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.