Gázexportáló országok csoportja alakul Moszkvában

Tizenkét földgázexportáló ország energiaügyi minisztere találkozik kedden Moszkvában, szorosabbra fűzni együttműködésüket.

A közkeletűen "Gáz-OPEC"-nek nevezett csoportosulás azonban nem fogja a kőolajexportáló szervezet mintájára ellenőrizni sem a  termelést, sem az árakat, igyekeztek megnyugtatni a nyugati  importőröket jóelőre a résztvevők.

Oroszország a világ legnagyobb földgázexportőre, és illetékesei  mindig úgy vélték: nem lehet az OPEC-hez hasonló szervezetet  alakítani, mert a földgáznak gyakorlatilag nincs szabadpiaca,  nemzetközi kereskedelme hosszú távú szerződések alapján zajlik, és  számos országban a hazai árak eltérnek az exportáraktól. 

Mindazonáltal Moszkvában mind nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az  együttműködésnek, ezt jelzi, hogy a földgázexportálók moszkvai  értekezletén Vlagyimir Putyin orosz kormányfő elnököl, és Dmitrij  Medvegyes államfő a Kremlben vacsorán látja vendégül a résztvevőket.

Eddig is működött a Gázexportáló Országok Fóruma (GECF), de  ennek 16 tagja csak afféle laza klubot alkotott. Az együttműködést  most e fórum alapján akarják erősíteni. A szorosabb csoportosulás  célja a gázpiac figyelése és közös kutatások végzése lesz.

Közvetlenül most alapokmányt akarnak adni a GECF-nek, formális  szervezetté emelve azt, és megtenni székhelyéül Szentpétervárt. A szervezettebbé javított fórum a régi nevét viseli továbbra is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.