Gázerőmű épül Battonyán

A vállalkozásnak egy negyede a battonyai önkormányzaté, a 2,7 milliárdos befektetést nagyobbrészt hitelből részben pályázati pénzből biztosítaná a város.

Karsai József polgármester elmondta: a hat gázmotorral működő, óránként hat megawatt teljesítményű erőmű megépítését az tette lehetővé, hogy az úgynevezett inertes gáz, vagyis az olajbányászat során fel nem használt és a földbe visszasajtolt alapanyag bányajáradéka a korábbi 65 százalékról nyolc százalékra csökkent. Így a Molnak már érdemes azt újra felszínre hozni és az erőmű számára értékesíteni.

A város egyébként két szegedi társasággal közösen létrehozta a Battonyai Energiapark Kft.-t. A cégben az önkormányzatnak 24 százalékos üzletrésze van. Az építkezés költségeihez két pályázaton nyertek el csaknem egymilliárd forintot, további egymilliárdot hitelből biztosítanak, míg 700 millió forint a saját forrása a társaságnak.

A gázmotoros erőmű várhatóan még az idei év végén megkezdi a működését.
Karsai József arra számít, hogy az olcsón előállított villamos energia, valamint a keletkező hulladékhő és melegvíz felhasználásával további beruházásokra kerülhet sor az erőmű környezetében. Így a tervek között szerepel egy üvegház, egy bioetanol-üzem és egy hűtőház megépítése is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.