Gazdát cserél a szupergazdagok bankja

Az ausztrál Macquarie ipari-pénzügyi konglomerátum „csipegeti fel" a Sal. Oppenheimer privátbank maradványait. Európa egyik utolsó független, családi kézben lévő privátbankját is a válság temette maga alá, a pénzintézet nagy részét - mint az már korábbról ismert - a Deutsche Bank vásárolja fel.

Az ausztrál Macquarie ipari-pénzügyi konglomerátum „csipegeti fel" a Sal. Oppenheimer privátbank maradványait. A Magyarországon is működő patinás családi bank helyzetét is megrendítette a válság, főként az német Arcandor - egyebek mellett a Hertie, a Karstadt és a Kaufmann áruházak tulajdonosa - csődje érintette érzékenyen.

Emiatt a bank a második világháború óta először vált veszteségessé. Az 1789 óta családi vállalkozásként működő bank emiatt kénytelen volt tőkeerős partner után nézni. Messzire nem kellett mennie, a tehetős ügyfélkör megszerzésének lehetősége ugyanis felcsigázta a Deutsche Bank döntéshozóit, így végül egymilliárd euróért többségi tulajdont szerezhettek a luxemburgi székhelyű Sal. Oppenheimerben, igaz a részleteket és az átadás-átvételt csak 2010-ben bonyolítják le. Az ügylet révén a Deutsche Bank megduplázza, 300 milliárd euróra növeli a kezelésre rábízott vagyon nagyságát.

A németek azonban nem tartottak igény a bank származékos ügyleteket bonyolító üzletágára, így vehette most azt meg az európai piacon jelenlétét erősíteni kívánó Macquarie. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a Reuters nyolc számjegyű euróösszegről tud. A származékos üzletág elsősorban Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban erős, az ennél dolgozó csaknem száz pénzügyi szakembert továbbfoglalkoztatják az ausztrálok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.