Gazdát cserél a Hunguest Hotels

Egy részvénycsere folytán jövő őszre a Jászai Gellért alapította Magyar Turisztikai Holding tulajdona lesz a Hunguest Hotels, ahogy a tulajdonos jelenleg még az SCD Group-ban kezelt balatoni portfóliója is: a Balaton Fejlesztési Program, a Balatontourist és a FlyBalaton repülőtér is.

Az SCD csoport elnöke, lehet a Hunguest Hotels tulajdonosa 2011 őszére. Jászai Gellért új cége, a Magyar Turisztikai Holding megszerezte a Hunguest szavazórészvényeinek 33 százalékát, amelybe a tulajdonos az SCD turisztikai portfolióját is a társaságba csoportosította. A Hungest résztulajdonosa, az Arago cserébe az MTH részvényeinek 25 százalkát kapta, s az ügyletben opciós szerződést kötöttek a szállodaüzemeltető teljes megvásárlására. Az MTH a turisztikai piacon a vendégéjszakák közel tíz százalékát fedheti le.

Ötmillió forintos alaptőkével alapítota meg a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és fő tulajdonosa. A Hunguest-tranzakciót és az SCD portfolió-átcsoportosítást követően azonban induláskor 40-50 milliárd közé tehető a holdingcég saját tőkéje, végleges számot azonban csak az egyes elemek pontos felértékelése - és a szükséges jogi lépések lezárása - után lehet meghatározni.

Az eddig Leisztinger Tamás nevéhez kötött Hungest szazazórészvényeinek 33 százaléka kerül az MTH-ba, mely jelenleg az Arago Zrt. birtokában van. Ezért cserébe az Arago az MTH üzletrészének 25 százalékát kapta meg. - A részvénycsere értékét a felek harmincöt millió euróra becsülik - mondta tájékoztatóján Jászai Gellért, az SCD fő tulajdonosa, hozzátéve, hogy jövő őszig érvényes opciós szerződést is kötöttek az érintettekkel arról, hogy az MTH birtokába kerül a Hunguest csaknem száz százalékos tulajdonrésze is.

Lapunk kérdésére Gránicz János, az Arago Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tranzakció jelenleg nem igényelt pénzmozgást, de ha az opció valóra válik, akkor az Arago, amely több piacon is meghatározó magyar befektető, komoly készpénzzel szállhat ki a Hunguestből, amelynek nagyságát ma nem kívánták megbecsülni. Azt is csak lehetőségként vetették fel, hogy ezt a forrást a jelenlegi befektetéseik finanszírozására, esetleg újabbakra fordíthatják majd, a helyzettől függően. Az Arago korábban a gyógyszeriparban, jelenleg pedig az agrár-ágazatban számít komoly befektetőnek.

A Magyar Turisztikai Holding induláskor Jászai Gellért szerint a hazai turisztikai piacon a vendégéjszajkák számának tíz százalékát adja, hiszen abba beletartozik a Balatoni Fejlesztési Program, a Balatontourist, részben a Hunguest és nem mellesleg a Fly Balaton repülőteret üzemeltető FB Airport KFT. is. "Szükség van egy nemzeti társaságra, amely motorja lehet a hazai turizmusnak" - mondta tájékoztatóján a tulajdonos. Szerinte az új cég, mérethatékonysága és széleskörű portfóliója okán sokkal könnyebben, bár más úton tudja majd megvalósítani a korábban elképzelt balatoni fejlesztéseket, amelyekhez hitelt is könnyebben szerezhet.

A szállodáknak ugyanis el kell mozdulniuk a háromról a szükséges négy- és ötcsillagos létesítmények irányába, s ehhez komoly forrásokra van szükség, amelyek előteremtése ma, egy tisztán üzemeltető cégben nehézségekbe ütközik - tette hozzá Gránicz János, s ebben jelölte meg a cég eladásának fő okát is. A másik ok a válság, amelynek köszönhetően hat százalékkal, 1,3 millióval csökkent a vendégéjszakák száma.

Ami a hiteltőkét illeti: Tomcsányi Gábor SCD vezérigazgató szerint ma 30-40 százalékos önerővel is nehéz kereskedelmi banki finanszírozót találni, miközben a válság előtt 10-20 százalékkal is lehetett forráshoz jutni. Az egészséges az lenne, ha visszatérnénk a 20-25 százalékos szintre - mondta. Gránicz János hozzátette: az üzmeletetőként szerzett tapasztalataikat az MTH hasznosítani tudja majd, s a fejlesztések sem a nulláról indulnak - hanem egy előre felvázolt tervként. Bizonyos projektek már meg is valósultak - részben uniós forrásokból.

Minthogy a Hunguest a régióban Montenegróban, Romániában és Ausztriában is üzemeltet szállodát, Jászai Gellért elmondta: a Magyar Turisztikai Holding régiós összehasonlításban is komoly szereplőnek számít majd, s komoly esélye nyílik arra, hogy a régió turizmusát is felpörgesse oly módon, hogy annak előnyeit minden egyes ország érezze majd.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.