Gazdaságélénkítő döntés az Alkotmánybíróságtól

A német alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte az ingázók közötti megkülönböztetést, ami miatt a pénzügyminisztérium 7,5 milliárd euró jogosulatlan bevételre tett szert. Ezt most vissza kell juttatnia a károsultakhoz.

Az ingázók 2007 januárjától nem vehetik igénybe a munkábajáráshoz korábban biztosított kilométerenkénti 30 eurócentes adókedvezményt, kivéve, ha 21 kilométerre vagy annál messzebbre laknak a munkahelyüktől. Azok a milliók, akik „hatókörön" belül laknak, az egy petákra sem jogosultak a Merkel-kormány takarékossági intézkedése értelmében. A szövetségi költségvetés egyensúlyba hozását 2011-re célként maga elé tűző Peer Steinbrück pénzügyminiszter évi 2,5 milliárdot spórolt ezzel a népszerűtlen lépéssel.

A kedvezmény elvonásán feldühödött ingázók egy csoportja azonban nem adta fel és a Karlsruhe-i székhelyű Szövetségi Alkotmánybírósághoz fordult érdekei megvédésére, az ingázó és ingázó közötti hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére. Az Alkotmánybíróság a javukra döntött és kötelezte a kormányt, hogy 2010-ig új törvényben szabályozza a kérdést, 2007 január elsejéig visszamenő hatállyal.

A három év alatt 7,5 milliárd eurót takarított illetve takarít meg a német állam, ám ezt a pénzt mihamarabb vissza kell juttatni az érintetteknek. A Varsóban tartózkodó Angela Merkel kancellár kijelentette: tiszteletben tartják az alkotmánybírósági verdiktet és mielőbb végrehajtják az abban foglaltakat. Pénzügyminisztere szerint a döntés kisebb katasztrófával ér fel a szövetségi és a tartományi költségvetések számára.

Döntésével egyébként az Alkotmánybíróság maga is gazdaságélénkítő babérokra tört, hiszen a visszajuttatott milliárdok fogyasztásserkentő hatásukon keresztül hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez Európa legnagyobb gazdaságában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.