Gázbiznisz magyar milliárdossal

Nagy György kezébe kerülhet a Prímagáz. A döntés már megvan.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyásával tulajdonost válthat a hazai palackos-, tartályos- és autógázpiac meghatározó szereplője, a Prímagáz Zrt. - számolt be a Világgazdaság. A céget két hollandiai társaság, az SHV Energy R. V. és a Pam Gas BV adja el. A minősített többségi tulajdonos az SHV, de az övé a Pam Gas is.

A cégeladással a Prímagáz közvetve Nagy György kezébe kerül, aki a Wallis alapítójaként vált ismertté, és aki a Népszabadság becslése szerint 14 milliárd forintos vagyonával 2014-ben az ország a 42. leggazdagabb embere volt.

A Prímagáz közvetlen vevője a PG Investment Befektetési Kft. lesz. A PG minősített többsége a Cambria Kft.-é, amely Nagy György kizárólagos tulajdona, de hozzá vezetnek a szálak a kisebbségi hányadot ellenőrző Westbay Kft.-n keresztül is. Nagy Györgyé ugyanis a Westbay többsége, ahogyan a társaság kisebbségi hányadát ellenőrző HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft. is.

A Westbay és a HO-ME 2000 Nagy György pénzügyi befektető cégei. A HO-ME 2000-é például a mohácsi MCS Vágóhíd Kft., amely 2014 júliusában indított egy 15 milliárd forintos beruházást állami támogatással. A társaságban akkor 24,9 százalékos tulajdonos volt a Pick Szeged Zrt., amely később kiszállt. Nagy György 12,665 százalékkal a MET-energiacsoport egyik végső tulajdonosa is.

A Prímagáz 1992 óta működik Magyarországon, miután átvette három állami vállalat PB-gáz-szolgáltatását. 1993-ban ment tőzsdére, részvényeinek többsége ezután került az SHV által ellenőrzött Pam Gas birtokába. Az SHV Holdings 2003-ban lett a teljes tulajdonosa.

A Prímagáz a PB-gáz és a tiszta propán legnagyobb hazai kiskereskedője. Az eladott gáz nagyobb részét a Moltól, kisebb részét importból szerzi be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.