Gázáremelés: döntés a jövő hétre

Valamennyi egyetemes gázszolgáltató benyújtotta végleges árváltoztatási kérelmét a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) március 16-val - közölte a MEH. Az indokolt árváltozásokat várhatóan a jövő hét elején határozatban teszik közzé.

A szolgáltatók a MEH határozata alapján változtathatnak áraikon április elsején. Az új árakat a szolgáltatók nyilvánosságra hozzák, a tarifák a következő negyedévre lesznek érvényesek.

A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz.

A MEH korábban közölte, hasonlóan az eddigi eljárásaihoz szakmai alapon, kellő körültekintéssel, a jogszabályokban rögzített módon jár el úgy, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan fillérrel se emelhessék áraikat.

A hivatal korábbi prezentációja szerint köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja.

Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít.

 

 

Gázfáklya a TXM ófölddeáki kútjánál
Gázfáklya a TXM ófölddeáki kútjánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.