Gázár: a jogszabály jó, de a rendszer nem jól működik

A gázár politikamentességét jól biztosítja a 2008-ban elfogadott gáztörvény, amely azért erősítette meg a Magyar Energia Hivatal jogkörét, hogy a szabadpiaci körülmények között jobban védje a lakossági fogyasztókat - mondta Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke csütörtökön, a gázár témájában összehívott bizottsági ülésen.

A szocialista képviselők kifogásolták a Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán eljárását, hogy 2010. március 4-én bejelentette a lakosságot is ellátó egyetemes szolgáltatók számára lehetséges áremelés mértékét. A fideszes képviselők sem helyeselték az eljárást, de egyik párt képviselői sem kifogásolták a 10,1 százalékos átlagos áremelés mértékét.

Szanyi Tibor szocialista képviselő az árszabályozás kapcsán úgy fogalmazott: "csináltunk egy automatát, de nem számoltunk azzal, hogy (...) valaki rosszul fogja kezelni".

Bencsik János fideszes képviselő áprilisi tréfának nevezte az ülés összehívását, és úgy vélekedett, hogy a hivatal a szolgáltatók indokolatlan - egyebek között presztízsberuházáshoz kapcsolódó - költségeit ismeri el.

Fónagy János, szintén a Fidesz képviselője azt fejtegette, hogy a társadalmi feszültség nem mostani áremeléssel keletkezett, hanem azzal, hogy a szocialista kormány 1995-ben privatizálta az energiaszektort.

Puch László szocialista képviselő jelezte, hogy a kőolaj árának változásától függően júliustól 3-8 százalékos gázár-csökkentés prognosztizálható.

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter a bizottsági ülésen elmondta, hogy gázpiac liberalizációja 2009 júliusától teljes, így az egyetemes szolgáltatói körben azóta vannak tapasztalatok. Ennek alapján módosítottak márciusban két alkalommal is a földgáz árával kapcsolatos miniszteri szintű jogszabályokat, aminek eredményeként 14,7 százalékról 10,1 százalékra mérsékelték a maximális áremelés mértékét.

Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke a képviselőkkel ismertette a gázár meghatározásának módját, és hangsúlyozta, hogy a lehetséges áremelés mértékét a jogszabályok ismeretében bárki kiszámolhatta már március 4. előtt. Ugyanakkor a szolgáltatók akkor már jelezték szándékukat az áremelés arányára - tette hozzá.

A hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy a legnagyobb körültekintéssel, a jogszabályoknak megfelelően számolták az egyetemes szolgáltatók maximális árát. Matos Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatal árkorlátot szab, nem az árról dönt. A szabályozás kezeli a piaci kockázatokat, és nem enged nagyobb kilengéseket az egyetemes szolgáltatói árban.

Elmondta azt is, hogy az egyetemes szolgáltatói körben a földgáz speciális termék: a fő szempont az ellátás biztonsága és az ellátás kötelezettsége. Ezért a szolgáltatók hosszú távú szerződésekkel biztosítják egyebek között a mindenkor szükséges gázmennyiséget és a szükséges tárolókapacitást. A hivatal pedig szigorúan az indokolt költségeket veszi figyelembe az árváltoztatási kérelmek elbírálásánál.

Matos Zoltán bemutatta, hogy 2008 júliusa óta mindössze 8,4 forinttal - 103,2 forintról 111,6 forintra emelkedett egy köbméter földgáz ára a 20 köbméter/óra mérővel rendelkező fogyasztók számára. Az energia hivatal elnöke megjegyezte, hogy az egyetemes szolgáltatók 2009-ben az előzetes, nem auditált adtok szerint összesen 13,7 milliárd forint veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Matos Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a háztartások 76 százalékában, 3,2 millió háztartásban van vezetékes földgáz, de a legalsó jövedelmi kategóriába tartozóknak mindössze 48 százaléka tartozik a felhasználók közé. Az energiahivatal elnöke megjegyezte azt is, hogy európai viszonylatban a magyarországi lakossági gázár az alsó harmad közepén van.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.