Gáz van! A gázcsap elzárásával fenyegetnek az oroszok

A Gazprom orosz energiaóriás arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy egyenlítse ki a fennálló tartozását, ellenkező esetben kénytelen lesz elzárni a gázcsapot - írja az AFP hírügynökség.

Ukrajna vagy kifizeti a felhalmozott adósságát és teljesíti a jelenlegi gázszállítás díját vagy azt kockáztatja, hogy a 2009 elején látott helyzet megismétlődik, amikor is a Gazprom elzárta a gázellátást - idézte a Portfolio.hu az orosz hírügynökségi beszámolók alapján Alekszej Millert, a Gazprom vezérét. Aki azt is hozzátette, hogy a Gazprom nem tud ingyen földgázt szállítani Ukrajnának.

Ukrajna teljes, orosz gázszállításból adódó adóssága már eléri az 1,9 milliárd dollárt.

A beszámoló emlékeztet arra, hogy 2009 elején több európai ország is gázellátás nélkül maradt az orosz-ukrán gázár vita miatt. A Reuters hírügynökség felidézi: a pénteki nap volt a határideje a februári gázszállítások kifizetésének.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) néhány nappal ezelőtt még folyamatos és biztonságos földgázszállításról beszélt lepunknak.

Azt írták: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása szerint, amennyiben a keleti irányú gázimportban zavarok keletkeznének, Magyarország napi gázszükséglete – átlagos időjárási viszonyok mellett – a hazai termelésből, a kereskedelmi tárolókban rendelkezésre álló mennyiségből és a nyugati irányból az országba érkező földgázból (a biztonsági földgázkészlet igénybe vétele nélkül) is kielégíthető.

A hazai földgázellátás zavartalansága egy, a 2009. januárihoz hasonló importkiesés esetén, a földgázvételezés korlátozásáról, a földgáz biztonsági készlet felhasználásáról, valamint a földgázellátási válsághelyzet esetén szükséges egyéb intézkedésekről szóló kormányrendelet szerinti intézkedésekkel is biztosítható.

Elmondható továbbá, hogy a MEKH a piac működését folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén dönt a – honlapján is elérhető – Megelőzési Cselekvési Terv, illetve a Vészhelyzeti Terv életbe léptetéséről. Mindezeken túl számolhatunk azzal a széleskörű szolidaritási platformmal, mely európai uniós tagságunk következtében és a Nemzetközi Energia Ügynökség tagjaiként rendelkezésünkre áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.