Garancsi az állam pénzén vesz parkot

Állami pénzből vásárolja meg a Kopaszi-gátat Garancsi István. Az Orbán Viktor miniszterelnökkel közeli kapcsolatban lévő üzletember az Eximbank 52 millió eurós, azaz 16,5 milliárd forintos hiteléből szerzi meg új érdekeltségét.

Ragadós lehet Andy Vajna példája. A filmipari kormánybiztos a magyar exportőrök segítésére hivatott Eximbank pénzén a TV2-t vette meg. Ami után látszólag Garancsi István is kedvet kapott. A Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosa az állami bank finanszírozásában a XI. kerületben vesz 56 hektárt, benne a Kopaszi-gáttal - számolt be a Válasz.hu.

A lap felidézi a hétvége hírét, amely szerint közel egyéves tárgyalássorozatot követően a Garancsi Istvánhoz köthető Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft.megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t. Amiben a jó hír, hogy a korábban Leisztinger Tamás üzletember, majd portugál vállalatok birtokában lévő, Budapest egyik legnépszerűbb parkjaként számon tartott terület ismét hazai tulajdonba került.

Az érme másik oldala, hogy Garancsi legújabb üzletét ugyanúgy az állami tulajdonú Eximbank finanszírozza, mint Andy Vajna TV2-vásárlását. A cégbíróságon fellelhető adatok szerint Garancsiék két és félszer nagyobb kölcsönt – 52 millió eurót, mintegy 16,5 milliárd forintot – kaptak a külügyi tárca által felügyelt pénzintézettől, mint a filmipari kormánybiztos.

Mindez érdekes, hiszen az Eximban eredeti küldetése, hogy a magyar exportőröket finanszírozási konstrukciókkal segítse. Ami Garancsi ingatlanüzletébe éppen úgy nehezen magyarázható bele, mint ahogy Vajna médiabeszerzésére sem illik igazán.

További érdekesség, hogy miközben a Kopaszi-terület új többségi (51 százalékos) tulajdonosa, a Market Asset Management Kft. közvetve Garancsi érdekeltsége, a kisebbségi (49 százalékos) „gáttulajdonos" nem más, mint Kóbor Miklós (a River Dunainvest Kft.-n keresztül).

Kóbor Miklós egykor a Bajnai Gordon vezette Wallis tranzakciós igazgatója volt, s később Lepp Gyulával (a volt szabad demokrata gazdasági miniszter, Kóka János sógorával) lépett üzleti koalícióra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér