Garanciaözön zúdul a gazdaságra

Kilencszázmilliárd forintra növeli a kormány a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciavállalási keretét, megkönnyítendő a befagyott hitelpiac kiolvasztását - jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Emellett serkentik a kisvállalkozói hitelezést.

A kormány már több intézkedést tett a globális válság hatásainak enyhítésére, ezúttal a reálgazdaságra nehezedő nyomást kívánja enyhíteni. A cégeknek jelenleg 7000 milliárd forint hitelállománya van, amiből, 3600 milliárd a kis- és középvállalkozásoké. A bankok óvatosak, nem újítanak meg lejáró hiteleket, illetve nehéz újat kapni. A likviditás csökkenésére a kormány aktívan akar reagálni. Ezért a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nek újabb 450 milliárd forintot különít el, így a cég összesen 900 milliárd forintos garanciavállalási kerettel rendelkezik - mondta Veres János, pénzügymniszter. Ez a kormány hat pontos csomagjának a része.

Mintegy 50 milliárd forint gyorssegélyt kapnak a bankok az MFB-n keresztül, amelyből 10-100 millió forintos hitelt adhatnak kisvállalkozásoknak. Hét bankkal írtak alá szerződést erről (CIB, Erste, K&H, Takarekszövetkezetek, Unicredit, Volksbank, OTP) Az EBRD-vel pedig folynak a tárgyalások egy több százmillió forintos finanszírozási csomagról. Magyarország első akar lenni abban, hogy pénzhez jusson az uniós élénkítési csomagból – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Cél, hogy a pénzek ne álljanak meg a bankoknál, ezért ellenőrzik majd a hitelállományukat, illetve azt, hogy kinek adják a pénzt. A kamatokat pedig maximalizálják, és a jelenlegi számítások szerint 9 százalék alatti lenne. Természetesen ez az uniós irányadó kamat változásával módosulhat.

Bajnai Gordon, Veres János, Pichler Ferenc a sajtótájékoztatón
Bajnai Gordon, Veres János, Pichler Ferenc a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.