Gálné Dignisz Éva lett az év borásza

Először nyerte nő a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést. A Magyar Bor Akadémia által gondozott Év Bortermelője 2013 címet Gálné Dignisz Évának ítélték, aki a kunsági borvidéknek szerzett ezzel dicsőséget.

Magyarország nem csak a drága, felső kategóriás, elegáns „ünnepi” boroknak a szülőföldje, hiszen nemzetközi mércével mérve is kiváló, zamatos, nagyszerűen egyszerű, hétköznapi, megfizethető borokat is terem – szögezik le elöljáróban az „akadémikusok”, méltatva Gálné Dignisz Éva érdemeit. A kunsági borvidéken a talaj adottságai miatt sokkal nehezebb tartalmas, értékes, igazán jó borokat készíteni, éppen ezért hatalmas eredmény, hogy idén egy ott tevékenykedő borász nyerte el a méltó kitüntetést – négy, szintén kiváló borász hírében álló férfitársa előtt.

Egykor a Kertészeti Egyetemen diplomázott a szigetcsépi Gálné Dignisz Éva, akivel édesapja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét, akitől a szakma iránti alázatot és precizitást is megtanulta. Dolgozott a Pest megyei Pincegazdaságnál, a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban, majd annak privatizált üzemében, mint főborász. 13 éve szőlész férjével együtt építgetik egyre sikeresebb és ismertebb 76 hektáros családi vállalkozásukat. Boraival sorra söprik be a szebbnél szebb díjakat, elismeréseket nemcsak hazai, de nemzetközi borversenyeken is.

A borász mindegyik borára úgy tekint, mint saját gyermekére, egyformán szereti őket, de ha muszáj lenne egyet kiemelni közülük, akkor a kékfrankos rosét választaná, hiszen ez a bor már a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Ez hozta meg az elismertséget a pincészetüknek, ezt tekinti a legnagyobb szakmai kihívásnak, és ez az a bor, amelyet a nők és férfiak is szívesen fogyasztanak.

Gálék lassan, de biztosan, kis léptékekben szeretnének tovább fejlődni, tízéves tervükben szerepel további szőlőfajták telepítése, az idős ültetvények rekonstrukciója, a pince fejlesztéseinek befejezése, és nem utolsósorban szeretnék átadni gyermekeiknek a szőlővel és borral kapcsolatos tapasztalataikat.

 „Nagyon büszke vagyok a családomra: lányomra, aki egy éve már a családi cégnél dolgozik, fiamra, aki szőlész szakon végzett az egyetemen, és férjemre, aki a családi cégünk megalapításával megteremtette a lehetőséget ahhoz, hogy saját borokat készíthessek, és aki megadja a fő irányokat a cégünkben” – mondta a díjnyertes borász, aki Bolyki Jánost (Eger), Borbély Tamást (Badacsony), Dúzsi Tamást (Szekszárd) és Heimann Zoltánt (Szekszárd) előzte meg a versengésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.