Gáláns prémium a HP vezérigazgatójának

Irigykedhetnek Mark Hurdre a tavalyi prémiumukról kormányzati nyomásra lemondó amerikai és francia bankvezérek. A Hewlett-Packard számítástechnikai cég vezére ugyanis - átszámítva - 9,3 milliárd forintos javadalmazásban részesült 2008-ban.

A világ vezető számítógépgyártója nem szorul kormányzati mentőövre, s ennélfogva nem is kell a mostohán bánnia a vállalatvezetői prémiumokkal. A Hewlett-Packard (HP) vezérigazgatója, Mark Hurd teljes kompenzációs csomagja 2008-ban 68 százalékkal volt terebélyesebb az egy évvel korábbinál, s 42,5 millió dollárt „lapult benne". Igaz, ez az összeg tartalmazza a korábbi években beígért, ám később folyósított javadalmazást is.

A számítógépgyártónak az amerikai tőzsdehatósághoz (SEC) eljuttatott hivatalos bejelentésében részletezi, hogy a tekintélyes summát milyen jogcímeken fizették ki. Eszerint az 1,45 millió dolláros alapfizetés csupán 3,4 százalékát adta a teljes jövedelemnek. Húzósabb tétel volt az 5,3 milliós jutalom ám az igazi nagy falatot a 12,9 milliós részvényjuttatás, illetve a 18,6 milliós célprémium jelentette, amit a HP az üzleti tervben megfogalmazottak teljesítéséhez kötött - írja a Reuters.

A HP múlt héten jelentette be, hogy a vállalat vezetőinek premizálásáról beszámol a részvényeseknek, noha erre törvény nem kötelezi. Kétségtelen, hogy a HP teljesítményén eddig nem látszottak meg látványosan a recesszió ütötte sebek, a cég a 2008 utolsó negyedévéről 21 százalékos bevételnövekedésről számolt be, amiben komoly szerepet játszott az Electronic Data Systems (EDS) informatikai szolgáltató tavaly ősszel történt megvásárlása.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.