Galaktikus veszteség érheti a Samsungot

Szöulban 1,2 százalékot zuhant a Samsung részvényárfolyama arra a hírre, miszerint fő riválisa, az amerikai Apple szabadalmi jogsértések miatt legújabb, Galaxy S III típusú okostelefonjának forgalmazását is megtiltatná.

A Samsung részvényárfolyama 1,2 százalékkal 1,218 millió wonra esett, miután az Apple bírósági ítélettel a legújabb Galaxy okostelefont is kitiltatná az Egyesült Államok piacáról. A kurzus 7,5 százalékot esett tíz nappal ezelőtt, amikor a két fél között zajló szabadalmi vitában az Apple javára döntött a San José-i bíróság, 1,05 milliárd dolláros kártérítésre kötelezve a dél-koreai céget.

A Galaxy S III típusú okostelefon a Samsung legújabb sikerterméke, forgalmazását még nem kezdték meg az Egyesült Államokban, de ha az Apple keresztülviszi akaratát, akkor legális úton nem is vehetik kezükbe az amerikai vásárlók a koppintásgyanús Galaxyt.

Az Apple tervezett lépése egyelőre semmilyen kereskedelmi kárt nem okoz a Samsungnak, de annak a ténynek a sulykolása, miszerint a Samsung az Apple termékeiről koppintotta saját modelljeit, erkölcsileg kezdi ki a dél-koreaiak nimbuszát – vélekedett An Szong Ho, a Hanwha Securities szöuli elemzője a Bloomberg kérdésére. Tőzsdei elemzők szerint az árfolyam addig nyomás alatt marad, amíg a szabadalmi perekben valamilyen vállalható megegyezés nem születik az okostelefon-piac vezetője, a Samsung és kihívója, az Apple között.

Az Apple pénteken nyújtotta be a San José-i bírósághoz legújabb beadványát, amelyben azon Samsung-termékek amerikai forgalmazásának betiltását kezdeményezi, amelyet állítása szerint saját szabadalmai engedély nélküli felhasználásával készültek, és az őt ért károk megtérítését kezdeményezte. A Samsung ezzel szemben jelezte, hogy minden jogi eszközt megragad annak érdekében, hogy a versenykorlátozó, fogyasztóellenes lépést megakadályozza.

Az Apple hosszú listát készített, s a következő modelleket szeretné kitiltatni hazai piacáról: Galaxy S III - Verizon, Galaxy Note, Galaxy S II Skyrocket, Galaxy S II Epic 4G Touch, Galaxy S II, Galaxy S II - T-Mobile, Galaxy S II - AT&T, Galaxy Nexus, Illusion, Captivate Glide, Exhibit II 4G, Stratosphere, Transform Ultra, Admire, Conquer 4G, és Dart. Ide tartoznak még a Galaxy Player 4.0 and Galaxy Player 5.0 médialejátszók, továbbá a Galaxy Note 10.1, Galaxy Tab 7.0 Plus és a Galaxy Tab 8.9 táblagépek.

Az ügyben december hatodikára rendelt el meghallgatást Lucy Koh bírónő, így az már biztos, hogy a karácsonyi piac sem marad Apple-Samsung disputa nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.