Gabonaügy: agrárkamarai levél Mariann Fischer Boel-nek

A Magyar Agrárkamara levélben hívta fel a figyelmet a magyar gabonapiaci helyzet tarthatatlanságára, amelyet az Európai Unió mezőgazdasági főbiztosának, Mariann Fischer-Boelnek, valamint Gráf József agrárminiszternek és az európai termelők legnagyobb érdekvédelmi szervezetei - a COPA és a COGECA - vezetőinek írtak.

A levélben, amelyről kedden tájékoztatott a kamara sürgeti a helyzet megoldását. A helyzet elemezve az agrárkamara szakértői emlékeztetnek: sejteni lehetett a kritikus helyzet. Nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában a vártnál jobb termést takarítottak be. Ezért pang a piac, túlkínálat van, és az alacsony árak mellett sincs vevő a terményre.

Mintegy 8 millió tonna kukorica betakarítása várható. Ennek fele a hazai szükséglet. Búzából mintegy 4,1 millió termett, de ebből is hozzávetőlegesen másfél millió tonna exportálható mennyiség. A tárolókban pedig még 1,5-2,0 millió tonna tavalyi gabona is található. Így ebben a szezonban mintegy 6,0-6,5 millió tonna gabona vár külföldi eladásra. Vevő viszont sehol, jó gabonatermést takarítottak be csaknem mindenhol.

A Magyar Agrárkamara Fisher-Boel-nek írt levelében többek között arról tájékoztatja az unió mezőgazdasági biztosát, hogy az idei szezonban 25 százalékkal kevesebb kalászos gabona termett ugyan Magyarországon, mint tavaly, de a Budapesti Értéktőzsdén az augusztus és szeptemberi átlagárak 15-25 százalékkal alacsonyabbak múlt évihez viszonyítva.

Ám az alacsony árakon is csak kevés üzletkötés történik, mivel a gazdasági válság okozta hitelszűke miatt a felvásárlók - malom-, és takarmány-feldolgozók - a korábban szokásos 5-6 havi gabonakészlet megvásárlása helyett csak tevékenységüket fenntartó szükségletüket képesek megvásárolni. Így a termés nagy része a termelők tárolójában marad.Tekintettel arra, hogy az uniós tagállamoknak piaci támogatására nincs lehetősége, ugyanakkor az áru piacra juttatása mielőbb szükséges, a Magyar Agrárkamara nevében Forgács Barna, a köztestület elnöke arra kéri Mariann Fischer Boel-t, hogy mielőbbi intézkedjen a megoldás érdekében.

Például: a gabona export - beleértve a feldolgozott termékeket is - régiós támogatásához kér uniós segítséget a köztestület, valamint a tenger nélküli országok többlet fuvarköltségeinek legalább egy részének ellentételezésére, továbbá a gabonaimport-kedvezmények ideiglenes felfüggesztésére.

Gráf József figyelmét pedig arra hívja fel levelében az agrárkamara, hogy a fent jelzett problémák miatt a gabonatermelőknél súlyos likviditási helyzet alakult ki. Ez pedig nemcsak a gazdaságok megszűnését eredményezheti, hanem a munkanélküliek számát is növelheti, a családok további elszegényedését okozhatja.

Ezért az agrártárca egyebek mellett ismételten vizsgálja meg a gabona közraktározásának támogatási lehetőségét, továbbá az állami vállalatokon keresztül történő gabonafelvásárlást. A harmadik levében pedig a COPA és COGECA elnökeit kérte a Magyar Agrárkamara, hogy támogassák gabonaexport támogatására és a kedvezményes import felfüggesztésére vonatkozó kérelmet - tartalmazza a köztestületi közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.