Gabonakrízis várható Oroszországban?

Újabb pesszimista elemzés látott napvilágot Oroszországban, amely szerint már a hatvanmillió tonnát sem éri majd el az ország gabonatermelése. Ez a világpiacon komoly mértékben hajthatja fel az árakat, hiszen bevezették az export-tilalmat. Sőt, a tartalékok feltöltése importot is igényelhet.

Hatvan millió tonna alá eshet idén az orosz gabonatermés az elmúlt időszakban tapasztalható szokatlan szárazság miatt a SovEcon agrárpiaci elemzőcég hétfőn kiadott előrejelzése szerint, .

Az elemzők a termésre vonatkozó előrejelzésüket az előzetes 70-75 millió tonnáról 59,5-63,5-re módosították, amely, ha teljesül, 37,1 százalékos csökkenést jelent a tavalyi 97,1 milliós terméseredményhez képest.

Egy héttel ezelőtt Vlagyimir Putyin miniszterelnök jelentette be, hogy az orosz mezőgazdasági minisztérium 60-65 millió tonnára módosította az idei várható gabonatermésre vonatkozó előrejelzését.
Augusztus 13-ig összesen 39,2 millió tonna gabonát arattak le Oroszországban. Ez 8,6 millió tonnával kevesebb mint az egy évvel korábbi. A csökkenést két tényező is magyarázza: az átlaghozam tavalyhoz képest 22 százalékkal, hektáronként 2,13 tonnára csökkent, továbbá a kedvezőtlen időjárás miatt a termőföldek nagysága is 16 százalékkal, 36 millió hektárra esett.

"Az orosz gazdaság veszteségei 30 milliárd rubelre tehetők" - becsülte Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes. Azonban hozzátette, hogy a száraz időszak végéhez közeledik, és most már "tisztán" látni a helyzetet. Oroszországban vasárnap lépett életbe a gabonaexport-tilalom, amely minden bizonnyal hatással lesz a gabona világpiaci árára.

Oroszország eddig a világ harmadik legnagyobb gabona exportőre volt, tavaly több mint 24 millió tonnát adott el külföldre, és ezzel a nemzetközi piac mintegy 15 százalékát fedte le. A kormány azzal indokolta a tilalom bevezetését, hogy gondoskodni kell a belföldi szükségletekről és a jövő évre való tartalék képzéséről, továbbá le kell szorítani a rohamosan emelkedő belföldi árakat.

 

An employee helps to unload a truck with grains at an elevator in the village of Grachevka, some 40 km (25 miles) northeast of Russia's southern city of Stavropol, August 13, 2010. A ban on Russian grain exports, designed to restrain domestic food pr
An employee helps to unload a truck with grains at an elevator in the village of Grachevka, some 40 km (25 miles) northeast of Russia's southern city of Stavropol, August 13, 2010. A ban on Russian grain exports, designed to restrain domestic food prices because of a severe drought, will not be lifted earlier than its Dec. 31 expiry, First Deputy Prime Minister Viktor Zubkov said on Friday. REUTERS/Eduard Korniyenko (RUSSIA - Tags: ENVIRONMENT BUSINESS POLITICS AGRICULTURE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.