G 20: folytatni kell a gazdaságélénkítő programokat

A piaci helyzet stabilizálódik, és a világgazdaság állapota is javul, de folytatni kell a gazdaságélénkítő kormányzati és jegybanki programokat - ebben egyeztek meg a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) londoni pénzügyminiszteri értekezletének részvevői.

Egyetértés volt a banki jutalmazási rendszer megregulázásának szükségességéről is, ennek mikéntjéről azonban most nem született döntés.

Timothy Geithner amerikai gazdasági miniszter sutyorog a francia szakminiszterrel a londoni G 20-as találkozón, 2009. szeptember 5-én
U.S. Treasury Secretary, Timothy Geithner (L), talks with French finance minister, Christine Lagarde, after a group photograph at the G20 Finance Ministers meeting at the Treasury, in central London September 5, 2009. G20 finance leaders pledged on Saturday to keep economic life-support packages in place for now, slap tighter controls on bankers' pay and give a bigger voice to emerging markets in the international institutions. REUTERS/Lefteris Pitarakis/Pool

A világgazdaság összkibocsátásának 85 százalékát adó Húszak pénzügyminiszterei és a londoni értekezleten szintén jelen lévő jegybanki vezetők a szombat délután kiadott zárónyilatkozat szerint a javulást mutató jelek ellenére óvatosan ítélik meg a növekedési és a foglalkoztatási kilátásokat. A G20-csoport ezért - az árstabilitással és a költségvetési helyzet hosszú távú fenntarthatóságával összhangban - "határozott módon" folytatja a gazdaságélénkítő célú expanzív pénzügy- és költségvetési politikát.

Az országcsoport által eddig megtett, illetve vállalt recesszióellenes intézkedések nyomán 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollár (csaknem 950 ezer milliárd forint) fordítható a világgazdaság újjáélesztésére.
Gordon Brown brit kormányfő azonban az újabb, e hónap végén esedékes pittsburghi G20-csúcsot előkészítő szombati londoni pénzügyminiszteri értekezleten kijelentette: ennek az összegnek több mint a fele még felhasználásra vár.

Brown szerint "súlyos hiba lenne" azt gondolni, hogy már eljött az ideje a válság nyomán meghozott "kivételes" gazdaságösztönző intézkedések felülvizsgálatának, vagy éppen visszafordításának.

Ezzel a szombati londoni értekezlet részvevői egyetértettek, hangsúlyozták azonban az eddig elért eredményeket is. Az ülésen elfogadott zárónyilatkozat tényként szögezi le, hogy a G20-országok által életbe léptetett "példátlan, döntő jelentőségű és összehangolt" gazdaságpolitikai intézkedések megállították a világgazdaság hanyatlását, és lendületet adtak a globális keresletnek.

Független londoni elemző házak mindazonáltal az idei év egészére változatlanul világgazdasági recessziót jósolnak, de egyöntetűvé vált az a citybeli vélemény is, hogy jövőre már határozott növekedés kezdődik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége Londonban kiadott legújabb, szeptemberre szóló világgazdasági prognózisában - vásárlóerő-paritáson számolva - 1,4 százalékos globális visszaesést valószínűsített 2009 egészére, jövőre azonban 2,7 százalékos, 2011-ben már 3,4 százalékos világszintű növekedést jósolt reálértéken.

A JP Morgan bankcsoport e hétvégén kiadott globális előrejelzésében közölte: már a folyó, harmadik negyedévben robusztus, negyedéves összevetésben 4 százalékos reálnövekedéssel számol az amerikai gazdaságban.

A szombati londoni G20-értekezleten nem született konkrét döntés a másik fő napirendi pontról, a komoly vitákat kavaró banki prémiumrendszer szabályozásáról, jóllehet abban egyetértés volt, hogy javítani kell a bankok működésének átláthatóságát. A miniszterek ezt a kérdést a Húszak által korábban életre hívott Pénzügyi Stabilitási Tanács elé utalták javaslatok kidolgozása végett.

A bankári jutalmakat Franciaország akár törvényi szabályozással is korlátozná, Alistair Darling, a vendéglátó brit pénzügyminiszter azonban a londoni ülésen értésre adta, hogy a brit kormány ezt "működésképtelen" megoldásnak tartaná.

Független londoni elemzők szerint ugyanakkor - legalábbis a belátható jövőben - a banki prémiumok kérdését a válság "lerendezi".

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég nemrégiben kiadott előrejelzésében összesen 2,769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni City bankosainak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott, a cég becslése szerint 8,8 milliárd fontos eddigi prémiumcsúcsnál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.