G7 pénzügyi vezetők: talán túl vagyunk a nehezén

A világ talán túljutott a recesszió legnehezebb szakaszán, de a felépülés még korántsem biztosított - állapították meg a G7-ek pénzügyminiszterei és központi banki elnökei péntek esti washingtoni tanácskozásukon.

A hét legfejlettebb államot tömörítő G7 csoport pénzügyi vezetői a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank hétvégi tavaszi közgyűlése előtt hitet tettek amellett, hogy a nagy pénzintézetek működőképességét biztosítani fogják.

Csoportkép a csúcson
Csoportkép a csúcson

Óvatos előrejelzésük szerint a világgazdaság az év második felében esetleg fellendül, de megállapították, hogy a kilátások gyengék és fennáll a kockázata annak, hogy a globális gazdasági helyzet a mostaninál is rosszabbra fordul.

A G7 - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán - tanácskozásán részt vevők az elfogadott közös nyilatkozat szerint megerősítették: összehangolt lépések tesznek a jelenlegi válság kezelésére és egy újabb krízis megelőzésére. Felhívták az IMF-et, hogy ellenőrizze a végrehajtott lépéseket és tegyen közzé rendszeres jelentéseket az előrehaladásról. A nyilatkozat külön méltatta a pekingi vezetést, amiért elkötelezte magát a rugalmasabb árfolyam-politika mellett.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a G7 találkozó után kifejtette: az elkövetkező hónapoknak ugyanaz lesz a napirendje, azt fogják vizsgálni, megfelelő intézkedések születnek-e a recesszió kockázatainak csillapítására, illetve egy kiegyensúlyozott, fenntarthatóbb felépülés megalapozására. Geithner szerint már van ok bizakodásra, de korai arról beszélni, hogy látszik az alagút vége.

Elemzők rámutattak: a G7-ek nyilatkozata némileg derűlátóbb annál, mint ahogyan legutóbbi februári találkozójukon állást foglaltak; akkor még úgy látták, hogy a visszaesés egész 2009-et jellemezni fogja, és szót sem ejtettek a stabilitás biztató jeleiről. "A legutóbbi adatok azt sugallják, hogy a visszaesés üteme gazdaságainkban lelassult, és látható a stabilizáció néhány jele" - tartalmazza a G7 csoport pénteki washingtoni nyilatkozata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.