G20: még nem lehet abbahagyni a gazdaságélénkítést

Még nem lehet elkezdeni a gazdaságösztönző intézkedések leépítését - ebben állapodtak meg a G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői Skóciában tartott szombati értekezletükön, amelyen napirendre került a pénzügyi tranzakciók adóztatása is.

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta Húszak ülésének zárónyilatkozata szerint az összehangolt válaszlépések hatására már javul a gazdasági és pénzügyi helyzet. A kilábalás azonban még egyenetlen ütemű, és továbbra is függ a támogató gazdaságpolitikai intézkedésektől.

A vendéglátó Nagy-Britannia pénzügyminisztere, Alistair Darling a nyilatkozatot ismertetve úgy fogalmazott: jóllehet a közös fellépéssel sikerült megakadályozni, hogy a  világgazdasági válság depresszióvá mélyüljön, és sikerült a pénzügyi rendszert is stabilizálni, azonban még "nem vagyunk kint a vízből".

A záróközlemény szerint ezért a Húszak megállapodtak a gazdasági támogató intézkedések fenntartásáról egészen addig, amíg a kilábalás a recesszióból nem biztosított.

A kilábalás egyenetlen ütemét jelzi, hogy a legnagyobb gazdasági erőcentrumok közül az Egyesült Államokban, Németországban és Franciaországban már véget ért a recesszió, Nagy-Britanniában azonban még nem. A piacot kisebb sokkhatásként érte a brit statisztikai hivatal minapi bejelentése, amely szerint az általános várakozással ellentétben a harmadik negyedévben is még visszaesés volt a brit gazdaságban, amelynek teljesítménye immár hat negyedéve csökken folyamatosan.

Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A globális gazdasági összkibocsátás 85 százalékát adó G20-országcsoport az idén eddig tartott négy válságtanácskozáson - a skóciai St. Andrews kisvárosban rendezett szombati értekezlet volt a negyedik - összesen ötezer milliárd dollárnyi (925 ezer milliárd forint) ráfordításról döntött banki tőkepótlás, kvantitatív enyhítés, költségvetési gazdaságélénkítő injekciók és garanciák formájában a világgazdaság újjáélesztése végett.

Mindez azonban rendkívüli mértékben rontja a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok közfinanszírozási helyzetét.

Nagy-Britannia államháztartási hiánya például az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint eléri a GDP-érték 12,4 százalékát. Ekkora deficit még nem fordult elő a modern brit gazdaságtörténetben.

A válságkezelés hatalmas közfinanszírozási költségeire hivatkozva a szombati G20-értekezleten csúcsszinten is felmerült, hogy e költségeket valamilyen formában vissza kell terhelni a pénzügyi szektorra.

A kérdésről a záróközlemény nem tesz említést. Gordon Brown brit kormányfő az ülésen azonban kijelentette: meg kell vitatni "valamiféle biztosítási díj" kivetését a rendszerszintű kockázatok ellensúlyozására, és a megoldási lehetőségek között szerepel, hogy bizonyos illeték terhelje a globális pénzügyi tranzakciókat.

Brown szerint a társadalom számára elfogadhatatlan, hogy ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni.

Az ötlet nem először merül fel a G20-csoporton belül a gazdasági-pénzügyi válság kitörése óta, azonban Gordon Brown szombati kijelentése lényeges módosulásra utal a brit álláspontban, London ugyanis korábban nem pártolta ezt a - főleg Németország és Franciaország által szorgalmazott - megoldást.

A banki tranzakciók megadóztatásának ötletét James Tobin amerikai közgazdász már az 1970-es évek elején felvetette - az ilyen adóztatási formát azóta is Tobin-adónak hívják -, ám ez az adófajta a piaci szereplők és a politika ellenállása miatt nem terjedt el.

Bizonytalan az Egyesült Államok hozzáállása a kérdéshez.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a szombati G20-értekezlet után tartott sajtóértekezletén az erre vonatkozó kérdésekre kitérően csak annyit mondott: olyan rendszer kialakítása szükséges, amely biztosítja, hogy a veszteségeket ne az adófizetőknek kelljen állniuk, és a befektetők se élhessenek abban a hitben, hogy a kormányok mindig kihúzzák őket az általuk okozott bajból.

Pénzügyminiszterek egymás közt:a brit Alistair Darling igazgatja az amerikai Timothy Geithner nyakkendőjét, a francia Christine Lagarde megfigyelőként vesz részt aza eseményekben
Britain's Chancellor of the Exchequer Alistair Darling (C) has his collar adjusted by U.S. Treasury Secretary Timothy Geithner (L) as France's Finance Minister Christine Lagarde looks on during the family photo at the G20 Finance Ministers meeting at a hotel in St. Andrews, Scotland, November 7, 2009. Britain threw its weight on Saturday behind proposals to impose a global levy on banks to fund future bailouts and called on the G20 to work toward a $100 billion deal to meet the cost of climate change. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN BUSINESS POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.