G20: Európát újra kell indítani

Növekedési és munkahelyteremtési cselekvési terv készül a G20 találkozón, ahol kiálltak az eurózóna védelme mellett.

A húszak a korábbi kötelezettségek teljesítését is áttekintik, különös tekintettel a költségvetési hiányok lefaragására és az adósságok csökkentésére. Felipe Calderón mexikói elnök szerint a világ számos térségében rendkívül komolyra fordult a helyzet a súlyos gazdasági problémák miatt. Reményét fejezte ki, hogy a Los Cabos-i csúcstalálkozó résztvevői kidolgoznak egy hosszú távú cselekvési tervet a világ fenntartható fejlődése érdekében. A szabadkereskedelem fokozása és a protekcionizmus visszaszorítása mellett foglalt állást.

A növekedés fellendítése és a munkahelyteremtés az elsődleges cél, ennek elérése érdekében kidolgoznak egy növekedési és munkahely-teremtési cselekvési tervet. Az eurózónatagok kinyilvánították, hogy megvédik az eurót a pénzpiaci támadásoktól, mindent megtesznek az euróövezet egységének és stabilitásának megőrzése érdekében.

Meg kellene szakítani azt az ördögi kört, amely jellemző a fejlett világban, kiemelten az euróövezetben, hogy a bankok válsága átterjed a kormányokra, majd ismét visszacsap a pénzügyi szférára – nyilatkozták többen is.  Ennek jó eszköze lehet az euróövezeti állandó mentőalap és a bankok szigorúbb felügyelete, akárcsak a pénzügyi konszolidáció. De nem elég.

– Tejes mértékben támogatjuk a gazdasági és monetáris unió létrehozása felé mutató euróövezeti lépéseket – áll a zárónyilatkozat tervezetében.

A brazil pénzügyminiszter szerint ugyanakkor az euróövezet országai nem tettek eleget a gazdasági krízis rendezése érdekében.

– A válság ellenszere az euróövezeti országok által hozott intézkedéseken túl található. A pénzügyi szektor rendbetétele és a bankok feltőkésítése mellett a gazdasági növekedést serkentő tettekre van szükség – hangoztatta Guido Mantega, hozzátéve: beruházási programok kellenek ahhoz, hogy lendületbe jöjjön az eurózóna.

Európa nem azért jött a G20-csúcsra Mexikóba, hogy gazdasági leckéket kapjon – riposztolt José Manuel Barroso, emlékeztetve, hogy a válság Észak-Amerikából terjedt át Európára, a pénzügyi piac néhány szektorának unortodox módszerei miatt. A bizottság elnöke a G20-tól azt várja, hogy "egyértelműen az EU által követett megközelítés mellett teszi le voksát".

A zárt ajtók mögött zajló értekezleten több ország feltárta, hogy milyen mértékben kíván hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készpénzállományának növeléséhez. Eddigi összesítések szerint 73 milliárd dollárral, 430 milliárd dollár fölé emelkedne az IMF rendelkezésére álló pénz. Kína állítólag 43 milliárddal növelné befizetéseit, míg India, Oroszország és Mexikó hozzájárulása 10-10 milliárddal lenne nagyobb.

Los Cabosban tárgyalt Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, egyetértettek a szíriai válság rendezését illetően. Obama Oroszország segítségét kérte a szíriai válság megoldásához. Az európai rakétapajzsot illetően a két elnök a megoldások további keresésében állapodott meg.

 

Hu Jintao kínai államfő a cipőjéhez ragadt kínai zászlót ábrázoló matricával küzd a G20 csoportképe után
A combo picture shows China's President Hu Jintao as he pulls a sticker bearing China's flag off his shoe after leaders of the G20 nations including U.S. President Barack Obama (L) gathered for a family photo at the G20 Summit in Los Cabos, Mexico, June 18, 2012. Mexico's President Felipe Calderon is pictured in the fourth picture. REUTERS/Jason Reed (MEXICO - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.