G20: csak papolnak az egyenlő esélyekről

A G20-hoz tartozó szinte valamennyi ország protekcionista intézkedéseket hozott a novemberi washingtoni csúcstalálkozó óta, amelyen vállalták, hogy a válság ellenére nyitva tartják a határaikat - közölte a Világbank. A csoport 20 tagja közül 17 hozott ilyen intézkedéseket.

"A politikai vezetőknek nem szabad engedniük a protekcionista  megoldások szirénhangjának, legyen szó kereskedelemről,  gazdaságélénkítésről vagy bankmentésről" - közölte Robert Zoellick,  a Világbank elnöke a hivatala által közzétett közleményben.

"A gazdasági elzárkózás politikája olyan kedvezőtlen  eseményláncolathoz vezethet, mint amilyet már láttunk a harmincas  években, s amely csak tovább rontotta az amúgy is rossz helyzetet" - így Zoellick. A G20 a hét legfejlettebb ipari államot (G7, Németország,  Kanada, Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország  és Japán), több nagy feltörekvő államot (Dél-Afrika, Szaúd-Arábia,  Argentína, Ausztrália, Brazília, Kína, Dél-Korea, India, Indonézia,  Mexikó, Oroszország és Törökország) és az Európai Uniót foglalja  magában.

Egy nevének elhallgatását kérő világbanki illetékes szerint az  elmúlt hónapokban csak Dél-Afrika, Szaúd-Arábia és Japán nem hozott  protekcionista intézkedéseket. A Világbank nemzetközi szinten 66 olyan intézkedést sorolt fel,  amelyek hátrányosan befolyásolhatják a kereskedelmet, s ezekből  47-et már meg is valósítottak. A pénzintézet ezek között említi az  autóiparnak nyújtott támogatásokat, amelyeknek az összege eléri a 48  milliárd dollárt, csakúgy, mint az ír sertéshús kínai importjának  leállítását, a kínai játékok indiai importtilalmát vagy a használt  gépkocsikat sújtó oroszországi vámok növekedését.

Washingtonban tartott beszédében, Karl-Theodor zu Guttenberg viszont az amerikai kormányzat protekcionista irányzatát bírálta a  helyi vállalatok számára a legutóbbi gazdaságélénkítési tervben előirányzott támogatások miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.