Fúziókkal híznak a takarékszövetkezetek

Január 1-jén Pátria Takarék néven egyesül három takarékszövetkezet - írja a Napi Gazdaság. A fúzióra lépő pénzintézetek a hetedik helyre jönnek fel a listán.

 A Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet, a Monor és Vidéke Takarékszövetkezet és a Pécel és Vidéke Takarékszövetkezet a Portfolio.hu számítása szerint 2010 végén 35 milliárd forintos összesített mérlegfőösszeggel rendelkezett, az akkori adatok alapján együtt a hetedik legnagyobb hazai takarékszövetkezetté válhatnak

Idén egy hasonló fúzióra került sor: áprilisban a Vámospércs és Vidéke Takarékszövetkezet és a Kaba és Vidéke Takarékszövetkezet egyesült Főnix Takarékszövetkezet néven.

A mostani fúziókat Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetőjének nyilatkozata szerint nem a minimális tőkekövetelményeknek való megfelelés kényszere mozgatja. Szerinte üzleti lehetőség a nagyobbak számára egy-egy fúzió, hisz ezzel megemelkedik a nagyhitel-korlátjuk, így erősebb vállalati hiteleket is kínálhatnak.

Ugyanakkor a kisebb takarékok számára is vonzó lehet a fúzió lehetősége, egy részük például egy esetleges kkv-hitelboomhoz csak tőkebevonással tudna csatlakozni. A takarékok ugyanakkor nem szeretik feladni önállóságukat, komolyabb fúziós hullámot csak a (tőke)szabályozás változása hozna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.