Fuvarossztrájk bénította meg Athént

Órákra megbénította az Athén környéki autópálya-közlekedést a görög fuvarozók folytatódó sztrájkja hétfőn, az autósoknak alternatív elkerülő utakat kellett választaniuk a görög főváros megközelítésére, miközben a parlament kedden készül szavazni a fuvarozást szabályozó törvényről.

Szerdán bizonytalan időre meghosszabbították a múlt hétfőn kezdett sztrájkjukat a görög fuvarozók. Azért szüntették be ismét a munkát, mert tiltakoznak a kormány azon terve ellen, hogy szabaddá akarja tenni a vállalkozást az évtizedek óta zárt szakmában.

Ugyanezen okból a turistaszezon kellős közepén, augusztusban is sztrájkoltak a fuvarozók: a hét napig tartó sztrájk súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban.

A sofőrök egy uniós rendelkezés ellen tiltakoznak: Brüsszel az úgynevezett zárt szakmák megnyitását írja elő a vitatott rendelkezéssel. Ilyen foglalkozás a fuvarozás is Görögországban.A kormány javaslata értelmében a teherautóra érvényes jogosítvánnyal rendelkezők szabadon juthatnak közúti fuvarozási engedélyhez.

Az egymást követő görög kormányok az ötvenes évektől kezdve jutalomként osztogatták az iparűzési engedélyt erre a tevékenységre híveiknek. 1971-től azonban a hatóságok egyetlen új engedélyt sem adtak ki, a vállalkozók így egymás között kezdtek kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó méretétől függően a 300 ezer eurót is eléri.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.