Fűtésdíjat emelnének az ózdi távhősök

Az ózdiak nem értik, nekik miért nő 4,2 százalékkal a távhőáruk januártól, miközben a kormány 10 százalékos fűtési díjcsökkentésről döntött.

Lapunk értesülései szerint az önkormányzati tulajdonú Ózdi Távhő Kft. a napokban arról tájékoztatta a város több mint 5500 távfűtéses lakását, hogy januártól 4,2 százalékkal emelik a távhődíjat.

Merre tekerik Ózdon a távhőárakat?
Befűthet a Főtávnak a Budapesti Erőmű

A szombaton megjelent országos hatáskörű rendelet ugyanakkor úgy rendelkezik, hogy a lakossági távhőfogyasztók januártól a novemberben alkalmazott szolgáltatási díjnál 10 százalékkal alacsonyabbat kötelesek fizetni.

Fürjes Pál polgármester az ügy kapcsán vasárnap lapunknak annyit jegyzett meg, a meglehetős bonyolult rendeletet még elemzik, így a két ünnep között döntenek az ózdi árváltoztatás tényleges mértékéről.

Az előzményekről elmondta: a kormány tavaly márciusban befagyaszotta az összes magyarországi távhőszolgáltató tarifáját, ám idén januártól országszerte legfeljebb 4,2 százalékos emelést engedélyezett. Ezt a legtöbb helyhatóság érvényesítette. A kevés örvendetes kivétel közé tartozott akkor Ózd: az észak-magyarországi városban ugyan „érvénybe” léptették a magasabb tarifákat, ám azokat hatékonyságjavításra hivatkozva nem „érvényesítették”. Ezt az amúgy általában rossz hírekkel övezett város kapcsán akkor bezzeg nem kürtölték világgá - jegyezte meg a polgármester némi keserűséggel. Sőt, a következő adandó alkalommal, azaz július elsejével sem emeltek, mondván, a júliustól júliusig tartó gázévben sikerült a korábbinál kedvezőbb gázbeszerzési szerződést kötniük.

Ám novemberben a Magyar Energia Hivatal a távhő belső szerkezetének rendezése kapcsán megvonta a kft.-től az eddigi támogatást, ami évi 90 millió forintos mínuszt jelent az 1,2 milliárdos forgalmú cégnél. Ezt nem tudják kigazdálkodni, így januártól a már korábban „érvényesített” emelés tényleges hatályba léptetése mellett döntöttek.

A Fidesz-KDNP-s polgármester előzetesen úgy vélte, a 10 százalékos árcsökkentésre vonatkozó kötelezvény náluk a 4,2 százalékos emeléssel együtt ténylegesen 5,8 százalékos csökkenésként jelenhet meg. Ilyen megoldás esetén tehát - a már kipostázott tájékoztatók ellenére - bizonyosan nem lesz 4,2 százalékos emelés. Azt nem kívánta megbecsülni, mi történne, ha a megjelent szabályok alapján márpedig nekik is 10 százalékkal kellene csökkenteniük.

Általánosságban megjegyezte: amellett, hogy már a 90 milliós elvonást sem tudják egyik napról a másikra kitermelni, jövő júliusig kötöttek gázbeszerzési szerződést: ez teszi ki a gyártási költségek 75 százalékát. Ezen annak időtartama annak nehezen tudnak módosítani. 25 százalékos árrésükből 10 százalékpontot csökkenteni lehetetlen - fűzte hozzá. Egyelőre tehát nem látja a mozgásterüket, de például szükség lehet a korábbi támogatásuk visszaállítására - vélekedett.

Határozottan leszögezte ugyanakkor, hogy Ózd egyáltalán nem nézi ölbe tett kézzel a problémát. Most létesített bioapríték-ültetvényük először két év múlva aratható. Ezzel a távfűtésre használt gáz mintegy felét képesek megsprórolni. Így amellett, hogy 20-30 százalékkal csökken a beszerzési áruk, a pénz belföldön marad. További berendezéseket is kiváltanak illetve felújítanak, ami néhány milliós megtakarítást hoz.

Arra a kérdésünkre, hogy az Ózdi Távhő számára engedélyezik-e január 1-től a kormányzati ígéreteknek látszólag ellentmondó távhőáremelést, az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a héten - mialatt még folyt a szabályok szövegezése - azt válaszolta: a jogszabály-módosításokba foglaltaknak a hatályba lépést követően minden érintett társaságnak eleget kell tennie.

Szakértők szerint nem egyedi eset, hogy a helyhatósági irányítás alatt álló távhőcégek bonyolult, egyedi tarifarendszert alkalmaznak. Ezzel némely esetben sikerül még a különböző szintű egységesítési illetve árbefagyasztási törekvéseket is megkerülni. Az ilyen megoldások jogszerűek bár, de rendre ellene hatnak a már az előző kormányok idején is határozottan megfogalmazódott központosítási törekvéseknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.