Füstbe ment az einstandolt nyugdíjvagyon

Az adósságkezelőnek november végére sikerült kiárusítania az államosított magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat. Összesen 2020 milliárd ment adósságcsökkentésre, bár ennek nem sok eredménye látszik.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb statisztikája szerint mindössze 16,3 milliárd forint maradt a Nyugdíj és Adósságcsökkentő Alap vagyonából – írja az Mfor. Ez 116 milliárddal kevesebb az október végi értéknél. A 2011 májusában átvett 2945,3 milliárdnyi magán-nyugdíjpénztári vagyonból még abban az évben, júliusban és augusztusban összesen 233,2 milliárdot (7,9 százalék) fizetettek ki reálhozamként a volt pénztártagoknak.

Emellett az MNV három részletben összesen 201,7 milliárdnyi (6,8 százalék) értékpapírt kapott térítésmentesen, a magyar költségvetés pedig 460 milliárdhoz (15,6 százalék) jutott hozzá. A maradék összeget adósságcsökkentésre fordította az ÁKK, hozzávetőlegesen 2014,4 milliárd forint értékben.

Ez 68,4 százalék, amihez még hozzájön az MNV által szintén novemberben végrehajtott 6,2 milliárdos (0,2 százalék) állampapír-visszavásárlás is, mivel ezt a vagyonkezelő a korábban átadott eszközök terhére tette. A fenti tételek alapján elvileg még 36 milliárdnak kellett volna maradnia november végével, de valószínűleg árfolyammozgások miatt már csak 16,3 milliárdról szól az ÁKK statisztikája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.