Füredi part: kormányzati újratervezés

Két telekkel odébb költözik a Magyar Vitorlás Szövetség, miután régi telephelyén a Közgép-Swietelsky konzorcium fejleszt. A szövetség sportcélokra megkapta a Műegyetemtől visszavett Uni Hotelt.

Egy part menti, balatonfüredi ingatlant biztosít a kormány a Magyar Vitorlás Szövetségnek – derült ki egy most megjelent kormányhatározatból. A nem sokkal ezelőtt még a Műegyetem vagyonkezelésében lévő terület adományozása azonban nem új keletű: a szövetség által korábban használt, szomszédos ingatlant ugyanis a Közgép fejlesztheti. Így döntött néhány hónapja a balatonfüredi önkormányzat.

A Magyar Vitorlás Szövetség egészen a közelmúltig a füredi sétány nyugati végén található telket használta sport- és szövetségi célokra. Ezen a telepen kissé koros létesítményeket használhattak a vitorlázók, melyek színvonala sem volt kimagasló. Ezt a kétségkívül értékes, part menti telket, melynek másik szomszédja a ma már magántulajdonban álló volt BKV-telep, az állam átadta a füredi önkormányzatnak, amely úgy döntött, hogy a Közgép, a Swietelsky és a Fonyó Károlyhoz köthető Solum Invest konzorciuma üzemeltetheti és fejlesztheti a létesítményeket. Az önkormányzati döntés értelmében a cég évi tizenötmillió forintos bérleti díjat fizet az ingatlanokért, cserébe komoly fejlesztésekre vállalt kötelezettséget.

Az ügy egyik érdekessége, hogy a Swietelsky fejlesztette a másik oldalon található Hotel Silvert, amely Balatonfüred egyik legszínvonalasabb, saját kikötővel rendelkező létesítménye. Így a Silver minkét oldalán lesz hozzájuk köthető kikötő.

A pályázatot 2012 decemberében írták ki, 30 napos határidővel. A nyertes konzorciumon kívül senki sem indult. A képviselőtestület január 15-i zárt ülésén nyilvánította érvényesnek és eredményesnek a pályázatot. Március 6-án rendkívüli testületi ülésen már a földhasználati jogról és a ráépítésről szóló megállapodások tervezetét is elfogadták – a szerződést március 14-én írták alá.

A konzorcium a szerződésben vállalta, hogy felújítja a vitorlássportot szolgáló épületet, és százmillió forint értékben kizárólag sportcélra hasznosítható épületet is felhúz. Továbbá biztosítja a versenyek lebonyolítását és az utánpótlás nyári táboroztatását is. A pályázatban a nyertes konzorcium 28 millió forintban határozta meg ezeknek a juttatásoknak az értékét.

A vitorlásszövetség, amelynek elnökségében Fonyó Károly is ott van, most a szomszédos, a mostanáig a Műegyetem vagyonkezelésében álló Uni Hotelt kapta meg azzal a céllal, hogy ott vitorlássportközpontot hozzon létre. – Ez a fejlesztés a Festetics György-program része, amely elsősorban a sportcélú vitorlázás fejlesztésére és utánpótlásképzésre összpontosít. A programot körültekintő előkészítés után 2012-ben fogadta el a szövetség vezetése – nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban lapunknak Gál András Levente, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aki 2011-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. A létesítmény formálisan az MVSZ – amely 132 sportegyesületet és csaknem négyezer sportolót tudhat tagjai között – stratégiai együttműködő partnere, a Magyar Vitorlás Akadémia rendszerét befogadó Zánka-Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. vagyonkezelésébe kerül.

Emlékezetes: a Hotel Uni vagyonkezelését nemrég szüntette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., s azt vette vissza a Műegyetemtől állami tulajdonba. A lépésnél a többi között arra hivatkoztak, hogy a Műegyetem 2009-ben előnytelen feltételek mellett adta bérbe üzemeltetésre a létesítményt a Navis Port Kft.-nek, amely Laczkó Péter nevéhez köthető.

A mostani kormányhatározat rögzíti, hogy az "ingatlan üzemeltetéséből származó hasznok a vitorlás sport tevékenység támogatására és fejlesztésére kerüljön felhasználásra, jelentősen hozzájárulva ezzel a magyar vitorlás utánpótlás és versenysport ideális körülményeinek megteremtéséhez."

A Hotel Uni egyébként elég rossz állapotban van: a háromcsillagos szállodaként üzemelő létesítményben a klimatizálás például foghíjas, de a színvonal más szempontból is hagy kívánnivalót maga után. Ahhoz, hogy a mai kornak megfelelő színvonalra hozzák, a szakértők szerint komoly, akár milliárdos források is szükségeltethetnek. A partszakasz viszont, amelyen fekszik, rendkívül előnyös fekvésű, a fás-füves, s árnyékos udvara elismerten kellemes. Eddig is számos sporteseménynek adott otthont, innen indították egészen a közelmúltig minden évben a hagyományos öbölátúszást. 

Miközben a telket a szövetségnek juttató kormányrendelet csütörtökön megjelent, pénteken tisztújítást tartottt a Magyar Vitorlás Szövetség. Gál András Levente elnököt azonban a szép hozomány ellenére nem választotta újra a testület. Sőt, több másik, Gált támogató elnökségi tag is kiszorult a szövetségből, köztük Fonyó Károly. Ő és Soltész Miklós, a NeFMi szociálpolitikáért felelős államtitkára, valamint Hajdú Balázs, Schneider István és Ugron Gáspár ugyanis feltételes elfogadó nyilatkozatot adtak ki, amiben Gál megválasztásához kötötték a jelölés elfogadását. Miután az elnökválasztást Kollár Lajos érsebész professzor nyerte, visszaléptek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.