Mol: Furcsát léptek a barátságtalan oroszok

Barátságtalan lépésnek nevezte a Financial Times-nak nyilatkozó Hernádi Zsolt Mol-vezér az orosz Surgutneftegaz akcióját, amellyel átvette az OMV tulajdonában magyar olajrészvényeket. Hernádi szerint igen furcsa, hogy látszólag mind a Mol oroszországi üzleti tevékenysége, mind partnerei kiesnek az orosz vállalat érdekeltségi köréből.

Csütörtöki számában a Financial Times az OMV 1,4 milliárd eurós Mol-részvénycsomagjának eladásával fogalkozik. Az üzleti napilap meginterjúvolta Hernádi Zsoltot, a Mol elnökét, aki megkérdőjelezte az üzlet értelmét, különösen annak árát a Surgutneftegaz szempontjából.

Az OMV-nek sikerült hasonló összeget elérnie 21,2 százalékos tulajdoni hányadot biztosító részvénycsomagjáért, mint amennyiért korábban megszerezte, ám annak piaci értéke közben a felére csökkent – mondta a magyar olajipari vállalat első embere. A Mol vezetője furcsállja, hogy látszólag mind a Mol oroszországi üzleti tevékenysége, mind partnerei kiesnek a Surgut érdekeltségi köréből. Az ajánlatot nem tekinti barátságos lépésnek.

A Financial Times szerint az OMV nyilatkozata („kerestünk egy vevőt, találtunk egy vevőt, és kész") aligha nyugtatja meg a háborgó közvéleményt Magyarországon, ahol a légkör a gazdasági válság és az új kormány megalakítására irányuló erőfeszítések miatt eleve feszült. A lap idézi Német Zsoltot, a Fidesz külügyi szóvívőjét, aki hangsúlyozta: ha pártja hatalomra kerül, ugyanúgy meg fogja akadályozni az ilyesfajta betolakodást, mint más Európai Uniós államok tették.

A lap háttérként említi, hogy a szocialisták reményei szerint Bajnai Gordon megszerzi a parlamenti többséget egy válságkezelő kormány életre hívásához, amely rendkívül népszerűtlen kiadási korlátozások révén megteremtené a fiskális stabilitást és megakadályozna egy mély recessziót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.