Fulladást okozó hazai gyerekruhákat szűrtek ki

A fogyasztóvédők 32-ből 31 Magyarországon forgalmazott gyermekruháról derítették ki, hogy akár a gyerek fulladását is okozhatják. A termékeket kivonták a forgalomból.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálata során 32 különböző gyerekruhából 31-ről derült ki, hogy az azokról leváló díszítések fulladást is okozhatnak a csecsemőknél és a kisgyermekeknél - tájékoztatta a hatóság hétfőn az MTI-t.

A kisgyermekek a ruhájukra varrt vagy ragasztott díszítéseket leszedhetik, szájukba vehetik. Ezek az apró elemek a légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthetnek. Az NFH közleménye szerint ezért vizsgálták a termékeket március és június között.

A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a 31 különböző típusú ruhánál az apró díszítések, például strasszok, gyöngyök, szegecsek az anyag felületéről igen kis erő hatására leváltak. Vagyis egy kivételével valamennyi gyermekruha a fulladásveszély súlyos kockázatát jelentheti a kisgyermekeknél. Négy termékről emellett még az is kiderült, hogy az összehúzó zsinórok és végződések miatt szintén balesetveszélyesek.
A hatóság elrendelte a nem biztonságos ruházati termékek forgalomból történő kivonását és visszahívását - közölte az NFH.

Vámriasztás alapján egy további tétel, összesen 198 darab fulladásveszélyes gyermekruha vámkezelését tiltotta meg a fogyasztóvédelmi hatóság.

A NFH kiemelt feladatának tekinti, hogy a gyermekek számára forgalmazott termékek biztonságosak legyenek. Ezért továbbra is szükségesnek tartja a következő években a rendszeres, átfogó ellenőrzéseket, a termékbiztonsági vizsgálatokat, a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.