Nem csak odaadni lehet magunkat az oroszoknak

A hajó neve Independence, és valóban függetlenséget jelent Litvánia számára. Vilnius a 128 millió dolláros beruházással kezébe vette sorsának irányítását – Amos J. Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiaügyekért felelős különmegbízottja így írja le azt az úszó terminált, amely ősz óta a tankereken érkező cseppfolyós földgázt (LNG) alakítja át, hogy be lehessen szivattyúzni a litván földgázvezeték-hálózatba.

– Rendkívül figyelemreméltó esemény ez. Litvánia fő gázszállítója, a Gazprom rögtön húsz százalékkal csökkentette az árakat. A balti állam diverzifikálta a beszerzési forrásokat, és biztosította magát arra az esetre, ha az Oroszország felőli vezetékkel valami történne – mondta a lapunknak adott interjúban a Budapesten tárgyaló, a magyar kormánnyal rendszeres kapcsolatban álló amerikai diplomata.

Amos J. Hochstein
Amos J. Hochstein
Fotó: Németh Attila

Hochstein azt hangoztatta:Oroszország Európa meghatározó földgáz- és kőolajszállítója marad. Ha az orosz cégek, élükön a Gazprommal, tartják magukat a modern piaci játékszabályokhoz, elválasztják a szállításokat a politikai befolyásolástól, akkor semmi sem akadályozhatja meg, hogy együttműködjenek és versenyezzenek más piaci szereplőkkel. Azt viszont megengedhetetlen, hogy Moszkva az energiát fegyverként vagy politikai eszközként használja. Európa Oroszországgal szembeni energiafüggőségének csökkentése közös transzatlanti érdek. E célt a beszerzési források, az ellátás és az útvonalak diverzifikálásával lehet elérni.

E szempontból szerinte a tavaly év végén lefújt Déli Áramlat helyébe tervezett Török Áramlat semmilyen változást sem jelentene, hiszen ugyanabból az orosz forrásból származó gázt hozna. A beszerzési források sokszínűségét például az Azerbajdzsán felől érkező vezetékkel, a Krk szigetén épülő LNG-terminállal vagy a magyar és a szlovák vezetékhálózat összekapcsolásával lehet növelni. Ami az amerikai palagáz exportját illeti, az érintett cégek 2016-ban indíthatják az első szállítmányt. A kínálat növekedése újabb árcsökkenést hozhat – vélte Hochstein.

A paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodást az amerikai diplomata nem ismeri, és nem is kívánta értékelni. Általánosságban annyit mondott, hogy ha a beszerzési forrás nem változik, akkor bármilyen szerződés is születik, az generációkra hosszabbítja meg a függőséget.

Miközben a világsajtó a kőolajár-változásokra figyel, kevesen veszik észre, hogy a megújítható energiák tekintetében az árcsökkenés többéves visszatekintésben eléri a nyolcvan százalékot. A nap-, a víz- és más zöldenergia jótékony hatással van a gazdaságra, és a szakképzett munkaerőnek fenntartható állásokat biztosít. Példaként említette Abu-Dzabit: a 2013 tavaszán átadott Sham1 napelemfarm annyi elektromos energiát termel, amivel egy 200 ezer lakosú várost el lehet látni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.