Frekvencia nélkül a negyedik mobilszolgáltató

Nem veheti használatba frekvenciáit az állami mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt., egy hétfői bírósági döntés értelmében – tudta meg a Népszabadság. A Magyar Posta, az MFB-Invest és az MVM konzorciumaként megalakuló cég így érdemi munkát nem végezhet, a mobilcég indulása pedig további hetekkel csúszhat.

A Fővárosi Bíróság egy hétfőn tartott tárgyaláson ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy az MPVI Mobil Zrt. „a 900 MHz-es frekvencia-árverés eredményeként született határozatból eredő jogait gyakorolja, mindaddig, amíg a felperes mobilszolgáltatók végrehajtás felfüggesztése iránti kérelme jogerősen elbírálásra nem kerül”. Vagyis a negyedik mobilszolgáltató egyelőre nem jogosult sem az elnyert frekvenciák használatára, sem pedig a jelenlegi mobilcégektől belföldi roamingszolgáltatás igénybevételére.

Az állami konzorcium idén tavasszal, az NMHH árverésén verseny nélkül, minimumárért hozta el a frekvenciacsomagot, s ebben az eljárásban arra is jogosultságot nyert, hogy saját hálózata kiépítéséig a jelenlegi szolgáltatókét vegye igénybe. Az árverés végeredményét a Magyar Telekom és Telenor is megtámadta, mondván, az eljárás szabályai ellentétesek voltak hatályos jogszabályokkal, s uniós szabályokat is sért a végeredmény. A kereset beadásakor kérték a bíróságtól, hogy függessze fel az árverés végrehajtását. E kérést a bíróság első fokon elutasította, az NMHH ezt követően kiadta a cégnek a frekvenciahasználati engedélyt, a szolgáltatók pedig fellebbeztek. 

Most azonban a bíróság a szolgáltatók és az NMHH közti perben döntött úgy, hogy az állami cég nem gyakorolhatja a nyertes jogait, és nem használhatja az elnyert frekvenciáit. 

A bíróság szerint az ideiglenes intézkedés elrendelése azért indokolt, mert a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmek elbírálásáig függő jogi helyzet áll fenn, hiszen az ítélőtábla dönthet úgy, hogy a határozat végrehajtását felfüggeszti. – Ez pedig azt jelenti, hogy a jogerős döntésig nem érvényes az NMHH által kiadott frekvenciahasználati engedély sem – vélekednek a távközlésben jártas jogászok. 

Az ideiglenes intézkedés ellen az állami cég fellebbezhet, de erről az eljárási határidők ismeretében a bíróság a következő tárgyalási nap, július kilencedike előtt aligha dönthet. 

Szakértők szerint az állami mobilcég az indulást követő első három évben százmilliárdot meghaladó állami pénzt igényel majd. A cég vezetői egyelőre nem ismertették az üzleti tervet, az indulás időpontját és a szolgáltató márkanevét sem. Álláspontjuk szerint ugyanakkor nem kötelezettek közbeszerzési eljárásra, annak ellenére sem, hogy közvetve százszázalékos állami tulajdonban van a cég. Ezért nem tudni, hogy kiírták-e már a hálózatépítési tendert. A cég vezetőjeként Schmidt Pált emlegeti a szakma, de idáig hivatalosan csak a cég igazgatósága mutatkozott be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.