Frankhitelek: forintosítás 206 forinton?

Devizahitelesek, figyelem: kiszámolták, milyen árfolyamon kellene forintosítani a svájci frank alapú hiteleket. Az elemzők szerint jobban jár, aki bejelentkezik az árfolyamgát alá.

A Napi Gazdaság az MNB-s és felügyeleti adatokon alapuló súlyozott számításai szerint a teljes svájci frank alapú devizahitel-állomány forintosítását 206-207 forintos árfolyam mellett kellene végrehajtani. Ez a jelenlegi árfolyamszintekhez képest csak mintegy 15 százalékos megtakarítást eredményezne a devizaadósoknak.

A gazdasági napilap pénteki számában megjelent elemzés szerint ennél jelentősebb, mintegy 25 százalékos megtakarítással jár, ha az érintett ügyfél bejelentkezik az árfolyamgát alá – vagyis úgy fest, továbbra is ez a megoldás a legkézenfekvőbb.

A forintosítás ellen szól, hogy az árfolyam oldalon elért 15 százalékos "megtakarítással" szemben a kamatoldalon közel 50 százalékos különbözetet lehet találni – az augusztusi adatok szerint 6,3 százalékos svájcifrank-kamattal szemben 9,3 százalékos forintkamat áll – azaz hirtelen forintosítás esetén igazoltan növekedne az ügyfelek havi törlesztése.

Amennyiben a kormányzat sávosan akarná meghatározni a forintosítás árfolyamát, úgy a számítások szerint egyedül a 2007-ben eladósodottak számára lehetne lényegében az árfolyamgát-konstrukciónak megfelelő, 180 forint körüli átváltási szintet felkínálni, ám például a devizahitel-állomány mintegy 40 százalékát kitevő, 2008-ban kölcsönt felvevőknek már 210 forint körüli árfolyamon válthatnák át a hitelét. A devizahitelezés utolsó hónapjaiban, 2010-ben kölcsönt kapók még érdekesebb helyzetbe kerülnének: számukra 260 forintos árfolyamon történő forintosítás (miközben jelenleg 241 forinton áll az árfolyam) szüntetné meg az eddig fennálló törlesztési előnyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.