Franciaországot is eléri a recesszió

Az idei harmadik negyedévben még sikerült összekaparni 0,1 százalékos gazdasági növekedést negyedévről negyedévre, de a mostani negyedév várhatóan 0,8 százalékos, a jövő évi első negyed pedig 0,4 százalékos GDP-vesztéssel zárul, rendre az előző negyedévhez viszonyítva, a francia statisztikai hivatal friss előrejelzése szerint.



A kormány december elején meghirdetett, 26 milliárd eurós  gazdaságösztönző programja legkorábban a jövő év második negyedében  éreztetheti hatását, de még akkor is 0,1 százalékos visszaesés  valószínű, a francia statisztikai hivatal szerint.

Idén évi átlagban 0,8 százalékos gazdasági növekedés várható  Franciaországban a tavalyi, 2,1 százalékos GDP-többlet után, de  jövőre évi átlagban is visszaesés valószínű, írták a hivatal  elemzői, de ezt nem számszerűsítették.

Csupán annyit tettek hozzá,  hogy jövőre legalább zéró növekedés eléréséhez 1,4-1,4 százalékos  növekedés kellene a két utolsó negyedévben, ami "nagyon  valószínűtlennek tűnik".

A francia kormány a maga részéről egyelőre 0,2-0,5 százalék  közötti évi átlagos GDP-növekedésben bízik jövőre, úgy vélvén, hogy  a gazdaságösztönző intézkedések 0,6-1 százalékpont között növelhetik  az eredményt, és így elkerülhető a visszaesés egész évre nézvést.

A francia statisztikai hivatal szerint a munkahelyek száma idén  78 ezerrel, jövőre az első félévben 169 ezerrel csökken  Franciaországban, és júniusra a munkanélküliség visszanő a két évvel  ezelőtti szintre.

Az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint az előző  negyedhez mért, egymást követő második negyedévi visszaesésre  tekintettel a harmadik negyedév után recesszióban volt Németország,  Svédország, Észtország és Olaszország, illetve afelé haladt - még  csak egy negyedévi visszaeséssel - Spanyolország, Magyarország,  Nagy-Britannia és Dánia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.