Földijének adta el a százhalombattai fűtőművet a GDF Suez

A francia GDF Sueztől a Veoliához kerül Százhalombatta távhőtermelője. A szintén francia, Magyarországon évtizedek óta jelen lévő vevő felvásárlási lázban ég.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. megvásárolja a GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-től a százhalombattai fűtőművet - döntött a Veolia közlése szerint a két, egyaránt francia hátterű hazai befektető. A szerződés értelmében az egységet üzemeltető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos üzletrésze - nem közölt áron - a Veolia Energia Magyarország tulajdonába kerül, amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyja az ügyletet.

Új tulajdonosként a Veolia Energia Magyarország legfontosabb célja az ellátásbiztonság erősítése és a költséghatékonyság javítása, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett – emelték ki a társaság képviselői. Az alig egy éve átadott, 25,2 megawatt (MW) névleges teljesítményű fűtőmű összesen 4200 lakás hőenergia-szükségletét biztosítja a Duna menti városban. Fernezelyi Ferenc kereskedelmi igazgató céljukként a kényelmes, biztonságos, takarékos és környezetvédelmi szempontból is megfelelő távhőszolgáltatást jelölte meg.

Az ügylet a lakossági távhőszolgáltatást közvetve érinti, mert e tevékenységet a város távhőszolgáltatója végzi. Ez utóbbi társaság áll közvetlenül szerződésben a százhalombattai fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft.-vel, tőle megvásárolva a hőt. Így a fogyasztók a fűtőmű tulajdonosváltásából semmit nem érzékelnek, az a távfűtés napi működését nem befolyásolja. Mivel a városi távhőszolgáltató a Dunai Hőtermelő Kft. termelésének csak egy részét kötötte le lakossági hőellátásra, ipari ellátást is terveznek.

A Veolia Energia Magyarország szakmai befektetőként hosszú távon szerepet kíván vállalni a magyarországi távhőtermelésben - szögezik le. A csoport a napokban a debreceni és a nyíregyházi távhőellátást végző erőművekkel bővült. Így ma már mintegy két tucat hazai településen közvetlenül, illetve közvetve mintegy 117 ezer lakossági és közületi fogyasztót látnak el hővel. A Veolia Energia Magyarországnak - korábban Dalkia Energia Zrt.-nek - több mint két évtizedes tapasztalata van a hazai távhőtermelésben. A csoport szerződései - például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás tekintetében – a 2020-as évekbe nyúlnak. A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal. A csoport jelenleg közel 700 főt foglalkoztat. 2013-as 38 milliárdos csoportszintű árbevételük 2014-ben 41,2 milliárd forintra nőtt. Évente 6400 terajoule hőt, több mint 500 gigawattóra villamos energiát állítanak elő, illetve egy 42 gázmotorból álló, összesen 65 MW-s úgynevezett virtuális - egyként kezelt - erőműrendszert üzemeltetnek. Erőműveik közé tartozik az országos szinten is kiemelkedő méretű, megújuló-üzemű pécsi Pannonpower, valamint a Dorogi Erőmű, a Kőbányahő és a Tiszántúli Hőtermelő Kft. is - zárul a közlemény.

Néhány nappal ezelőtti közlésük szerint a társaság energia-üzletágának élén Péterffy Attila helyét Varga Tamás eddigi műszaki igazgató vette át, a Pannonpower vezetését pedig a szintén évtizedek óta az erőműben tevékenykedő Rudolf Péterre bízzák.

A francia anyacég, azaz a Veolia többsége tőzsdei tulajdonosok kezében van. További nevesített nagyobb részvényesei 2012-es adatok alapján a francia, Magyarországon is jelen lévő - ám a GDF Suezhez hasonlóan épp jelentős hazai vagyonelemektől megváló - Electricité de France (EdF), a Groupama biztosító, valamint a pénzügyi CDC és az ipari Dassault csoport.

A GDF Suez tavaly óta eladta az ország második legnagyobb erőművének számító Dunamenti Erőművet, szabad piaci áram- és gázkereskedelmi üzletágát - mindhármat a kormányfő-közeli MET-nek -, és idén visszaadta lakossági ellátás jogát is. Immáron tehát lényegében csak az észak-dunántúli és dél-alföldi gázhálózatok maradtak a tulajdonában. Az EdF a minap szintén eladta a Budapesti Erőművet, így az EDF Démászon keresztül a Dél-Alföld áramszolgáltatójaként és villamosenergia-hálózatának gazdájaként marad meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.