Francia gazdaság: túl a mélyponton?

Franciaországban év végére stabilizálódhat a gazdaság, de a munkanélküliség az előrejelzések szerint felszökhet tíz százalékra.

Év végére stabilizálódhat a gazdaság Franciaországban, de a munkanélküliség elérheti a tíz százalékot a francia statisztikai hivatal (INSEE) pénteken megjelent előrejelzése szerint. Idén az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékkal csökkent Franciaországban.

A második negyedévre 0,6 százalékos, a harmadikra 0,2 százalékos visszaesést, az év végére pedig a gazdaság stabilizálódását valószínűsíti a statisztikai hivatal. Idén az év egészében 3 százalékos GDP-csökkenés várható, ami 1949 óta a legnagyobb visszaesés Franciaországban, de kisebb az euróövezet gazdaságának 5,2 százalékosra becsült zsugorodásánál. Az INSEE előrejelzése egybevág a francia kormány számításaival, amelyek szerint a 3 százalékos idei visszaesés után 2010-ben 0,5 százalékos növekedés várható.

A statisztikai hivatal szerint a gazdaság túl van a válság mélypontján: a pénzügyi piacok megnyugodtak, a gazdaságélénkítő kormányprogramok hatására a visszaesés lassul Franciaország mellett a világ valamennyi fejlett országában, alacsony az infláció, az export csökkenése pedig várhatóan megáll az év végére. Az INSEE azonban a "szokásosnál bizonytalanabbnak" minősítette előrejelzését "a válság példátlan jellege" miatt.

A munkanélküliség idén növekedni fog az INSEE szerint. A hivatal 590 ezer állás megszűnésével számol és azt valószínűsíti, hogy az év végére 10,1 százalékig emelkedik a munkanélküliek aránya. 2006 végétől kezdve két év alatt a lélektani határnak számító 2 millió alá süllyedt a munkát keresők száma. 2008 utolsó negyedében 7,6 százalékos volt a munkanélküliség, az idei első negyedben viszont már az aktív lakosság 8,7 százalékának, több mint 2,5 millió embernek nem volt állása Franciaországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.