Francia búcsú az atomenergiától?

Elképzelhető, hogy a Franciaország 2050-re leállítja valamennyi atomerőművét és más, alternatív módszerekkel igyekszik pótolni a kieső energiát. Ez a verzió is szerepel abban a tanulmányban, amely a lehetséges forgatókönyveket vázolja fel a kormány számára.

Eric Besson energiaügyi miniszter a Radio Europe 1-nek adott interjújában elismerte, hogy az ország áremtermelésének majdani forrásoldali szerkezetét vizsgáló tanulmányban valóban szerepel, hogy 2050-re – sőt esetleg ennél akár tíz évvel korábban - teljesen felhagynának az atomerőművi villamosenergia-termeléssel, ám szerinte ez csupán egy a számos lehetsges forgatókönyv közül, ráadásul nem tükrözi az állam álláspontját.

A lehetőségek között szerepl az is, hogy a jelenlegi 74 százalékos – világviszonylatban is kiemelkedően magasnak tekinthető – atomenergia részarányát 50 százalékra szorítsák vissza

Minden lehetőséget tüzetesen megvizsgálunk – nyugtatta meg a kedélyeket a Reuters beszámolója szerint Besson, aki transzparens vizsgálatokat és döntéshozatalt ígért az ügyben.

A miniszter az atomenergia optimális részarányát kétharmadban jelölte meg, jelezve ezzel, hogy a maga részéről egyelőre nem tartja nélkülözhetőnek a fukusimai reaktorkatasztrófát követően „kegyvesztetté” vált energiaforrást.

A francia atomlobbi is így látja ezt, amely az atomerőműveik bezárását 2022-re ígérő németekkel szemben hosszú távon gondolkodik. A 2012-es elnökválasztási küzdelemben mindenestre forró téma lesz az atomenergia franciaországi jövője – vélik elemzők.

A legfrisebb felmérések szerint a franciák háromnegyede támogatná a leszerelést, míg 22 százalékuk olyannyira bízik a technológiában, hogy az energiatermelésben még nagyobb szerephez jutatná az atomot.

Ez figyelmeztető jel az újraválasztásáért ringbe szálló Nicolas Sarkozy elnök és az őt támogató jobbközép UMP párt számára, ők ugyanis az atomenergia térnyerését szorgalmazzák, szemben az elenzéki nszoicialistákkal, akik az első lépésben atomerőmű-építési moratóriumot fogadtatnának el a törvényhozással.

Franciaországban jelenleg 58 atomreaktor működik az állami hátterű EdF üzemeltetésében. A vészjósló tanulmány közreadásának hírére a cég részvényárfolyama egy százalékkal csökkent a párizsi tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.