Francia bankfúzió állami atyáskodás mellett

Christine Lagarde pénzügyminiszter hivatalosan is megerősítette két nagy francia pénzintézet fúzióját: a Caisse d'Epargne és a Banques Populaires lép frigyre egymással, s ehhez nászajándékot is kapnak Párizstól egy 5 milliárd euró értékű csekk formájában.

A bankszektor konszolidációját támogató francia kormány bábáskodása mellett lép frigyre a Caisse d'Epargne és a Banques Populaires, s ezzel egy 480 milliárd eurónyi megtakarítást kezelő, 6 millió ügyfelet kiszolgáló bankóriás születik. A leánykérés hivatalosan már októberben megtörtént. Mindkét, zártkörű részvénytársasági formában működő pénzintézet igazgatóságában már megtalálhatjuk az állam által delegált szakembereket - jelenti az AP hírügynökség.

Lagardere ésszerű érdekházasságként minősítette a bankok összefogását. Az majd a napokban dől el, hogy az állam milyen formában vesz részt ezentúl az egyesülő cégek életében. Mint kifejlette, 2,5-5 milliárd euró közötti kölcsönnel tudnák támogatni az új céget, a hitelt később - igény szerint - részvényekké lehetne konvertálni. Ami biztos: amíg állami pénzek is vanak az új banknál, addig a kormány "helytartója" is benne marad az igazgatóságban - erősítette meg a pénzügyminiszter.

A fenti fúzió nem az egyetlen lesz a francia piacon. Egy hónapja jelentette be a Société Générale (SocGen) és a Crédit Agricole (CA), hogy előzetesen megállapodtak befektetési banki egységeik egybeolvasztásáról, amelynek révén a világ vezető tíz nagybankjának egyike jöhet létre. Az új vállalatban a CA-nak 70, a SocGennek 30 százalék lenne a részesedése. Az új közös egység nagyjából 638 milliárd eurónyi vagyont kezel majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.