Francia multitól igazolt új vezért az MVM

Csiba Péter, a francia GDF Suez hazai energiaszolgáltatóinak eddigi irányítója lett az állami MVM új elnök-vezérigazgatója. Az új vezér, a távozó - egykor Simicska Lajos környezetéből leigazolt - Baji Csabához hasonlóan az utóbbi időkben számos jelentős ügyletet kötött a kormányfő-közeli MET-tel.
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése Csiba Pétert választotta az állami energiacsoport elnök-vezérigazgatójává - derül ki a társaság közleményéből. A távozó Baji Csaba a 2010-es választások után egy Simicska-közeli cégtől igazolt az MVM élére.

Csiba Péter az elnöki feladatokat 2015. június 30-tól látja el. A vezérigazgatói pozíciót a közgyűlési döntés értelmében később tölti be. Addig a vezérigazgatói feladatokat Bally Attila, az MVM kereskedelmi igazgatója látja el megbízottként.


Mint emlékeztetnek, Csiba Péter több mint 8 éve dolgozik az energetikai szektorban különböző vezető pozíciókban, a villamosenergia-termelés és villamosenergia-kereskedelem, valamint a gázszolgáltatás és gázkereskedelem területein. Az elmúlt öt évben a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. vezérigazgató-helyetteseként és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatójaként irányította a francia energetikai cégcsoport magyarországi leányvállalatait. Korábban két nemzetközi vállalat magyarországi felépítésében és sikeres menedzselésében is részt vett - jegyzi meg a közlemény.

Baji Csaba szakmai irányítása alatt az MVM Csoport az energetikai szektor megkerülhetetlen szereplőjévé, Magyarország egyik legjelentősebb energetikai társaságcsoportjává vált - írják. A térségben meghatározó társaságcsoport árbevétele 2010 és 2014 között 550 milliárd forintról 1200 milliárd forintra nőtt, mindeközben több mint 620 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe. A cégcsoport az alacsony energiaárak garantálásával nagyban hozzájárult a hazai lakosság rezsiköltségeinek csökkentéséhez - közlik. Az MVM Csoport Magyarország legnagyobb nemzeti tulajdonú társaságcsoportjává nőtte ki magát, árbevétele alapján Magyarország 4., Közép-Kelet-Európa 20. legnagyobb vállalata lett - hívják fel a figyelmet.

2015. június 26. napjával lemondott az MVM-ben betöltött igazgatósági tagságáról Horváth Péter János – az Enksz Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztségére tekintettel –, akit a közgyűlés visszahívott az MVM igazgatóságából.

Az MVM közgyűlése továbbá döntést hozott az MVM tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. és a Mol között megkötésre kerülő földgáz adásvételi szerződés mögött biztosítékként szolgáló, legfeljebb 35 milliárd forint összegű anyavállalati garancia nyújtásáról - zárul a közlemény.

Ez volt az első MVM-közgyűlés, amelyet már a kistulajdonosok kiszorítása után, abszolút 100 százalékos állami tulajdonban lévő cégként tartottak.

Korábbi értékelések szerint a Simicska-Orbán-konfliktus kirobbanását követően Baji Csabát többek között a kormányfő-közeli MET-tel kötött, az MVM részéről különösen nagylelkűnek tartott szerződések tarthatták az elnök-vezérigazgatói pozícióban. Távozásához hozzájárulhatott az is, hogy a Miniszterelnökség a paksi bővítést tervező társaság után magát a jelenleg működő paksi atomerőművet is kiszerveznék az MVM alól. A Csiba Péter vezette GDF Suez az utóbbi év során szintén számos jelentős ügyletet kötött a MET-tel: a francia csoport értékesítette a kormányfőközeli energiakereskedő számára az ország második legnagyobb áramtermelő egységének számító Dunamenti Erőművet, valamint üzleti áram- és gázkereskedelmi üzletágukat.

Egészségipar, ingatlanfejlesztés, energetika

Az 51 éves Csiba Péter a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát - derül ki korábban közölt önéletrajzaiból. Az MBA-t a London Business School – Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közös programján tette le. Később részt vett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Egészségügy- és Kórházmanagement szakirányú képzésén. Szakmai pályáját 1987-1990 között az Orvosi Műszer Szövetkezet (Omszöv) fejlesztőmérnökeként kezdte. 1991-ig a Ramovill Kereskedőház orvostechnikai eszközök értékesítésével foglalkozó értékesítési vezetője. 1997-ig öt éven át a svéd AGA Gas hazai leányvállalatát fejlesztette országos céggé értékesítési és marketingigazgatóként. Ezután az egészségügyi szolgáltatói szektorban tevékenykedő Olympus Hungary Kft. alapító ügyvezetője, amelyet az ott töltött nyolc év alatt több száz fős vállalattá szervez. Bizonyítván sokoldalúságát, 2007-ig a Futó Péter nagyvállalkozó tulajdonában lévő, ingatlanfejlesztési profilú Futureal lakásépítési üzletágának vezérigazgatója. 2007-től először a svájci hátterű Atel Energia Kft. (ma Alpiq) cégvezetője és értékesítési igazgatója, 2008-tól pedig az akkor GDF Suez-tulajdonú Dunamenti Erőmű vezérigazgatója. 2010-től a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. vezérigazgató-helyettese, a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. gazdasági és portfóliókezelési vezérigazgatója, valamint a Dunamenti Erőmű igazgatóságának elnöke. A GDF Suez magyarországi főmegbízottjaként felelt a cégcsoport és a hazai leányvállalatok képviseletéért. Szabadidejében szeret sportolni, motorozni, kerékpározni, teniszezni, síelni - néhány éve a Magyar Motorsport Szövetség volt szakmai alelnöki tisztségét is betöltötte. Amikor ideje engedi, szívesen hallgat zenét, jár színházba, moziba és ha teheti, főz a családnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.