Franchise-lánccá alakul a Spar

Franchise-hálózattá szervezi át magyar boltjait a Spar: főleg saját üzletvezetői lépnének elő vállalkozóvá. A lánc így idővel megúszhatja a kiskereskedelmi különadót.

Alkalmazkodik a multiadókhoz a Spar: a cég az elkövetkező években részben franchise-hálózattá fejleszti át az eddig az osztrák anyacég magántulajdonában álló hazai üzleteit. Az elkövetkező években a kisebb üzleteket adja át a Spar üzemeltetésre. Hogy pontosan mennyit, az egyelőre formálódik. Heiszler Gabriella elmondta: a Spar 420 üzletéből már 24 áll hazai üzemeltetők tulajdonában.

A közeljövőben több tucat új franchise-partner várható Magyarországon. Így a Spar boltvezetői közül hetvenen jelentkeztek arra, hogy a továbbiakban saját cégük alatt üzemeltetnének egy-egy Spart. Emellett vannak külső jelentkezők, így szám szerint harminc, akik meglévő üzleteiket vinnék át a Spar cégér alá.

A franchise-partnerség feltételeiről Heiszler Gabriella elmondta: jelenleg a kisebb boltokat, a City Sparokat, illetve a Spar szupermarketeket adják üzemeltetésbe, míg a nagy alapterületű hipermarketek az anyacég üzemeltetése alatt maradnának. Ami biztos: nem akarnak nagy hálózatokat, így egy személy legfeljebb öt üzletet vehetne át. Azt, hogy a franchise-partner megkapja-e a bolt tulajdonjogát, esete válogatja. Az viszont biztos, hogy az átvevőnek az egy havi áruforgalom ellenértékével – ez nagyjából 80-100 millió forint - rendelkeznie kell.

A Spar hangsúlyozta: a mostani lépés nincs összefüggésben a nemrégiben bejelentett, illetve már elfogadott kormányzati adókkal. Így az élelmiszerbiztonsági felügyeleti díjjal sem, amely a Sparra igen súlyos, tízmilliárd feletti terhet ró. A Spar már 2012 óta adja ki franchise-ba az üzleteit, illetve külföldön túlnyomórészt franchise-ként működnek.

Ugyanakkor a felügyeleti díj kiszabása a korábbi évek büntetőadóihoz hasonlóan sávos, azaz bizonyos forgalmi szint felett jelentősen nő az adótétel. Így történt a központ nélküli franchise-modellben működő hazai láncok esetében is: a CBA-ra, Coopra és a Realra így elenyésző adóteher esett. A Spar franchise-hálózattá alakulásával idővel a Spar összesített forgalma jelentősen csökken. Így a lánc egészének különadója nagy mértékben csökkenhet.

Az adóról Heiszler Gabriella cégvezető elmondta: a Spart több mint 9 milliárd forintos különadó terheli. Emiatt a cég csökkenti marketingköltéseit, illetve újratárgyalják az ingatlanbérleti szerződéseiket. A különadó miatt az idén nyolc üzlet kinyitása marad el, így 800-zal kevesebb munkahely létesült a Sparnál. Emellett a cég országszerte elnapolta 30 üzlet korszerűsítését és felújítását. Összességében az idénre betervezett 59 millió euró helyett 25 millió eurót fektetnek be nálunk, de a 25 milliót is csak azért, mivel azokról már korábban megállapodtak az itteni partnereikkel.

A vasárnapi nyitvatartás betiltásáról szólva Ervin Schmuck, a Spar elnök-ügyvezetője úgy látja: mivel mindenkinek be kell zárnia, így érdemben nem sérülnek a versenyfeltételek. Ugyanakkor a vásárlók eddig is szerették a vasárnapi nyitvatartást. A hét utolsó napját elsősorban a fiatal és a városi környezetben élő vásárlók részesítették előnyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.