Több tízmilliárdos beruházás kezdődhet a II. kerületben

Nyélbe ütötte első jelentős fővárosi ingatlanüzletét az SCD Group Zrt. A cég közel hétmilliárd forintért szerezte meg a hűvösvölgyi laktanya 12,6 hektáros területét.

A Balaton környéki fejlesztéseiről híres társaság a korábban laktanyaként működő - a Hűvösvölgyi út, Riadó utca, Pasaréti út, Hidász utca által határolt - 12,6 hektáros területet szerezte meg 6,85 milliárd forintért. Az ügylethez szükséges anyagi hátteret az SCD húsz százalékban saját forrásból, míg a fennmaradó részt az MKB Bank által biztosított kölcsönből fedezi – mondta lapunknak Jászai Gellért, a SCD elnöke.

A II. kerületi önkormányzat még a nyár végén írt ki pályázatot a magyar állam és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló igencsak jó helyen fekvő ingatlanegyüttes eladására. Az eljáráson az önkormányzat szerint végül a SCD adta a legjobb ajánlatot, amelyben mellesleg a legmagasabb vételár mellett arra is ígéretett tettek, hogy öt százalékos üzletrészt kínálnak fel az önkormányzatnak az ingatlant megvásároló projekttársaságban. Emellett a vállalat arra is hajlandó, hogy a területen lévő Pasaréri Honvéd Lovarda 99 évre szóló használati jogát – lényegében az ügylet után azonnal – átadja az önkormányzatnak, így a helyhatóság szerint a létesítmény hosszútávú működés biztosított.

Az önkormányzat nem rejtette véka alá, hogy az öt százalék tulajdonrészre azért van szüksége, mert így a fejlesztésekor érvényesíteni tudja érdekeit. A kerület szándéka szerint ugyanis a környék túlterheltsége miatt a 12,6 hektáros területen nem építhetnek lakóingatlanokat. Az SCD pályázati anyagában egy új városközpont kialakítását vázolta föl: irodákon kívül szolgáltató, sport és kulturális létesítményeket húznának föl, úgy hogy a kerület parkolási lehetőségeit is jelentősen bővítenék.

A végleges tervek elkészítéséhez azonban az ingatlanra vonatkozó Fővárosi Szabályozási Kerettervet és a II. kerületi szabályozási kerettervet is harmonizálni kell. Éppen ezért Jászai Gellért arről egyelőre nem nyilatkozott, hogy pontosan mit is építenek majd. Arról sem bocsátkozott találgatásokba, hogy a projekt teljes költsége mekkora lesz. Annyit mondott csak: mindenképpen több tízmilliárd forintról van szó. A terület sajátosságai miatt azonban a beruházás igencsak összetett munkát igényel, amelynek előkészítése 2-3 évig is eltarthat. A projekt teljes kifutását 5-6 évre tette az SCD elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.