Nem bűnös a Főtáv

A Pest megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség szerint a Főtáv számlaformátuma megfelel az előírásoknak - tudtuk meg.

A Pest megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség határozata szerint a Főtáv számlájának kinézete megfelel az előírásoknak - tudtuk meg.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője megkeresésünkre közölte: a rezsitörvény szerint a szolgáltató a kibocsátott számlán szereplő összeg vonatkozásában köteles a számla kiküldésével egyidejűleg tájékoztatást nyújtani a lakossági fogyasztók részére a rezsicsökkentés teljesüléséről, a megtakarítás mértékéről. Eme előírás megtartásának vizsgálata során a felügyelőség a Főtáv esetében jogsértést nem állapított meg.

Augusztus végén Németh Szilárd fideszes rezsibiztos az ellenőrzések megkezdése után néhány nappal már be is jelentette, hogy a felügyelőségek tíz magyarországi távhőszolgáltató számlaképével találtak problémát. Ezután beindult az össznépi kitalálósdi, hogy melyik lehet ez a tíz társaság. Néhány héttel később megneveztek hármat: a százhalombattai, a budaörsi és a váci önkormányzati távhőszolgáltatót. Ehhez lapunk még fellelt kettőt, a tiszaújvárosi Tiszaszolgot, illetve a kisebb, nyíregyházi, magántulajdonú Energocoop Kft.-t.

A hatóság mondhatni ezeken a cégeken "kísérletezte" ki először a szintén Németh Szilárd által beterjesztett új szabályokat, miszerint ilyen esetben minden egyes hibás számla után 10 ezer forint kötbér jár a fogyasztóknak. A kirótt - Németh Szilárd szerint több mint 500 millió forint - kötbér a távhőcégek bevételének tetemes részét teszi ki. Szakértők úgy vélik, ez már-már veszélyezteti a társaságok működését, a helyi fűtés biztonságát.

Nagy valószínűséggel ennek is tudható be, hogy a tegnap elfogadott rezsicsökkentési törvény módosító indítványai sorába bekerült, hogy csak akkor kell 10 ezer forintot fizetnie a szolgáltatónak, ha a jogsértést a felügyelőség súlyosnak ítéli. Igaz, a számos rezsi-sajtótájékoztatón és -beszédben ezt a módosítást nem verték nagydobra.

A változtatás elvileg a már folyamatban lévő ügyekre nem vonatkozik. Igaz, a Fidesz-kormány csinált már olyat, hogy az adott helyzet folytán egy folyamatban lévő jogi eljárás lehetséges kimenetelén törvénymódosítással változtatott.

A folyamatban lévő fogyasztóvédelmi vizsgálatok tárgyában az illetékesek további öt cégnévvel még adósak. Ez már csak azért is furcsa, mert társasági forrásaink szerint a felügyelőségeknek harminc napjuk lett volna a vizsgált cégek kiértesítésére, ami szeptember végén lejárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.