Formálódik a hazai könyvkereskedelmi óriás

Alakul az egyik legnagyobb hazai könyvkereskedelmi csoport. A Libri tulajdonosa nyilvános vételi ajánlatot tett a Shopline-webáruház Nyrt.-re

Formálódik a legnagyobb hazai könyvkereskedelmi csoport. Az SQ-Invest Kft. ugyanis kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a Shopline-webáruház (Shopline) Nyrt.-re – közölte tegnap a Budapesti Értéktőzsde oldalán a vállalat. A dokumentum szerint az ajánlat részvényenként 575 forintról szól, ami 6,1 százalékkal haladja meg a tőkepiaci törvény által meghatározott, az elmúlt 360 nap súlyozott forgalmi adatai alapján kalkulált 524 forintos minimálárat. (A tőzsde Standard kategóriájában forgó Shopline-részvények utolsó, június 28-i záróára egyébként 600 forint volt.) 

Az üzletet kötő társaságok neve egyesek számára ismeretlenül hangozhat, ám mindketten komoly szereplői a honi online kereskedelmi, s elsősorban könyvforgalmazói piacnak. Az SQ-Invenst érdekeltségi körébe tartozik többek között a Libri-csoport, amely országosan 34 üzletével és mintegy évi 8 milliárd forintos árbevételével a hazai könyvforgalmazói piac egyik legnagyobb szereplője.

A Shopline háttere is figyelemre méltó, hiszen a cég a közelmúltig Bookline néven futott, s az új kötetek mellett a használt könyvek internetes kereskedelmében lett alapvető szereplő. A mérlegadatok szerint tavaly 4,1 milliárd forgalmat bonyolított.

A cég – az elérhető adatok szerint – egészen mostanáig közvetlenül ahhoz a Közép-Európai Média és Kiadó Szolgáltató (CEMP) Zrt.-hez tartozott, amelynek az Index.hu, a Portfolio.hu, a Napi Gazdaság vagy az Inforádió is a része. 

Az adásvételi ügylet egyébként nem a semmiből került elő, és nem is csak az előbbi tranzakcióról szól. A két társaság még májusban állapodott meg arról, hogy a Shopline-t és a Librit összevonják. A tervek arról szóltak, hogy a két könyvkereskedelmi cég közül a Shopline felvásárolja a Libri üzletrészeinek 100 százalékát. Ezzel párhuzamosan a Libri nagytulajdonosa, az SQ-Invest – vételi ajánlattétel során – 67,7 százalékos részesedést szerez a Shopline-ben. (A megállapodásnak ez utóbbi eleme zajlik, s erről számoltak most be a tőzsde oldalán.)

A tranzakció után a Shopline-ban a CEMP-nek 27,31 százalékos részesedése lesz, míg a fennmaradó 4,99 százalék a tőzsdére bevezetett jelenlegi közkézhányad marad.

Ezzel azonban még nincs vége az üzletnek, azt ugyanis a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, amely vizsgálatot a felek – a közzétett dokumentum szerint – kezdeményezték is.

A Libri is bevásárol
Birtalan Zsolt 2012.06.14. Digitális 2012. június 14. Árkád bevásárlóközpontban a Libri könyvesbolt. Fotó: Birtalan Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.