Forintra váltják a devizaalapú autóhiteleket

A kormány és a bankok megállapodtak a devizaalapú autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról. Az ügyfelekkel ugyanazon az árfolyamon számolnak el, mint tavasszal a lakáshitelesek esetében.

Kedvezményes árfolyamon váltják forintra a devizaalapú autóhiteleket – derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A kormány és a Magyar Bankszövetség képviselői által most aláírt megállapodás értelmében a kölcsönöket lényegében ugyanazon az árfolyamon számolják el, mint amin a devizaalapú jelzáloghiteleket forintosították.

Azért "lényegében", mert az euróban jegyzett kölcsönöket 309,2, míg a frankban nyilvántartott adósságokat 287,2 forintos árfolyamon váltják át, míg a jelzáloghitelek esetében 308,9 és 256,4 forinton számoltak el. Csakhogy a kabinet és a bankok azonban vállalták, hogy a különbözetet jóváírják az adósoknak. Ez a becslések szerint mintegy 31 milliárd forint segítséget jelent, amelyet a pénzintézetek és a kabinet fele-fele arányban vállaltak magukra. (A gyakorlatban a teljes összeget a bankok fizetik meg, de a felét leírhatják a bankadóból.)

A forintosítás nem lesz kötelező, de úgy működik majd, mint a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolásakor: annak kell jeleznie, aki nem akar élni a lehetőséggel. A tervek szerint októberben tájékoztató kampány indul az érintett adósok tájékoztatása érdekében. Az ügyfeleknek december közepétől kezdik kiküldeni a tájékoztató leveleket - a bankoknak kötelezően mindenkit értesíteniük kell, még azokat is, akiknek már felmondták a hitelét, mert nem törlesztették azt.

Az ügyfeleknek a levél kézhezvételétől  számítva 30 napjuk lesz eldönteni, hogy elfogadják az ajánlatot, élnek a forintosítás lehetőségével, vagy inkább továbbra is devizahitelt törlesztenének. Utóbbi esetben kell jelezniük maradási szándékukat bankjuknál. Aki a határidőn belül nem reagál, annak a hitelét automatikusan forintra váltják. A forintosításról szóló törvénytervezetet a kormány hamarosan beterjeszti a parlament elé.

A devizaalapú autóhitelek mellett a forintosítás második szakasza érinti a személyi kölcsönöket is, összesen 229 ezer még élő hitelszerződésről van szó, melyek értéke 305 milliárd forint. Emellett forintra váltják a tartozás nem fizetése miatt már felmondott, de még le nem zárt hiteleket is, ez további 260 milliárd forint személyi- és 255 milliárd forint autóhitelt jelent. A kormány azt várja az intézkedéstől, hogy a lakossági devizaalapú hitelek aránya a jelenlegi 54 százalékról három százalék alá csökken a folyamat végére.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.