A Bloomberg tévedése hintáztatta meg a forintot

Egészen kora délutánig csendesen zajlott a kereskedés a devizapiacon, akkor azonban a miniszterelnök - mint utóbb kiderült, tévesen idézett - brüsszeli nyilatkozata hullámokat korbácsolt.

Tegnap még annak lehetett örülni a devizapiacon, hogy a korábbi, hirtelen gyengülések után jelentős, több mint 3 százalékos forinterősödést lehetett tapasztalni az euróval szemben. Mindez döntően annak volt a köszönhető, hogy a régió meghatározó jegybankjai - a lengyel, a cseh, a román és a magyar - közösen nyílvánították ki szándékukat országuk devizájának védelme érdekében.

Egészen kora délutánig úgy tűnt, ez megnyugtatta a befektetőket, hiszen az utóbbi hetekben tapsztaltakhoz képest viszonylag erős és szokatlanul szűk, 296-298-as sávban folyt a kereskedés. Ekkor azonban megint elpattant valami, s az eurójegyzés szinte pillanatok alatt a 301-302 forintos határig lendült. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a fejlemények mögött a miniszterelnök brüsszeli nyilatkozata áll, egészen pontosan egy mondata. A hírügynökségi jelentésekben szereplő „bajban vagyunk, tényleg" szavak hajtották el a meglévő minimális derűlátást.

A kormanyszovivo.hu oldalon délután öt óra körül megjelent hangfelvétel szerint azonban a Bloomberg hírügynökség  rosszul idézte  Gyurcsány Ferencet. A kormányszóvivő is hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök nem Magyarország kapcsán, hanem a világ jelenlegi helyzetére utalva mondta azt, hogy "igen komoly bajban vagyunk".

"Elég nagy baj van a világban és elég nagy baj van Európában" - kezdte a miniszterelnök a közzétett hangfelvétel szerint. Gyurcsány Ferenc emellett hangsúlyozta, hogy devizaválság ellen a legjobb védekezés az euró bevezetése.

Török Zoltán szerint a piac nagyon ideges, ezért okozott hirtelen változást a miniszterelnök - mint utóbb kiderült, pontatlanul idézett - kijelentése. Ennek azonban csak nagyon rövid távon volt hatása. Ezzel együtt kétségtelen, hogy a régióban tapasztalható gyengülést ismét a magyar deviza nyerte. Nap közben a forint 1,6 százalékkal értékelődött le, a zloty 0,9, a korona pedig 0,16 százalékkal. A román lej viszont még erősödni is tudott.

Török mostani prognózisa szerint a forint/euró kurzus az első félévben a mostani 300-as szint közelében mozog majd. Ebbe azonban az is bele tartozik, hogy újabb negatív rekordok jöhetnek, s a jegyzés az eddigi rekod, a 309,53-as határ fölé is eljuthat.

 





Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.