Forinthitelek: az OTP és az OTP Jelzálogbank még remélhet

Február 9-re halasztotta el az ítélet kihirdetését pénteken a Fővárosi Törvényszék a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank által az állam ellen indított perben.

A két felperes bank keresetében azt kérte, a bíróság mondja ki, hogy forintalapú kölcsönszerződéseik általános szerződési feltételei (ászf) tisztességesek voltak.

Ezzel szemben az alperes magyar állam szerint az OTP és az OTP Jelzálogbank forintalapú fogyasztói kölcsönszerződéseinek ászf-jei tisztességtelenek, ezáltal érvénytelenek voltak.

A felperes OTP jogi képviselője azt kérte emellett a bíróságtól, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezzen az uniós testületnél előzetes döntéshozatali eljárást.

A felperes bank ügyvédje arról is szólt, hogy a hatályos, a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (hpt.) is ír elő szabályokat, betartandó pontokat a pénzintézeteknek az ügyfelekkel kötött szerződésekre, azoknak a felperes bankok az általános szerződési feltételeikben mindenkor eleget tettek.

A felperes bank egyúttal túlzottnak tartotta, hogy a magyar állam jogi képviselője a két bank összevont perében együttesen több mint 15 millió forint perköltségre tartott igényt.

Az alperes magyar állam ügyvédje szükségtelennek tartotta az EU Bíróságának előzetes döntéshozatali eljárását. Megítélése szerint ugyanis a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó, időközben elfogadott jogszabályok és a Kúria korábbi jogegységi határozata alapján meghozható a bíróság döntése arról, hogy a pénzintézetek forinthitelekre vonatkozó ászf-jeinek pontjai tisztességesek voltak-e, vagy sem.

Az állam jogi képviselője azt is hiányolta, hogy a felperes bankok ügyvédei nem mutatták be a bíróságnak a tisztességesség kritériumait megfogalmazó elvek tételes meglétét a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződések ászf-jeiben.

A hitelintézetek - a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében - január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forintalapú fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosításainak tisztességességét.

A törvény szerint a forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönszerződések esetében a pénzintézeteknek augusztus 1. és szeptember 30. között, vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.