Nagyot szakíthat, aki dollárba fektet

Dollárt kell vennie annak, aki nagyot szeretne szakítani, s nem a biztonságos, ám nem valami sokat fialó állampapírokban akarja altatni a megtakarítását – legalábbis ezt javasolja az Equilor. Kiss Mónika vezető elemző szerint az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed most csütörtöki ülésén nem változtat a 2008 vége óta a nulla százalék közelében tartott kamaton, így az immár egy éve előre jelzett emelési ciklus első lépése inkább decemberben válik esedékessé.

Ez év végére 0,35-0,45 százalékra emelt kamatszint kellően erősíti majd a dollár iránti keresletet, a fizetőeszköz árfolyama ennek eredményeként jövőre a mai 275 környékéről akár 330 forintig is elszaladhat – bár inkább csak átmenetileg. Az euró a paritásig gyengülhet a dollárral szemben, s vele tart a forint is, amely jövőre a 320-as szintnél cövekel le az európai közös pénzzel szemben, azaz egy háromszázalékos gyengülés még benne van a pakliban.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója
Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Amennyiben lassan, fokozatosan veszít erejéből a forint, az az export versenyképességét szem előtt tartó kormánynak nem lesz ellenére, legfeljebb a GDP-arányos államadósság csökkenését veszélyeztetheti a dráguló euró – mondta Szántó András lakossági üzletágvezető, aki szerint minden tényező adott ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank akár 2016 végéig is tartani tudja a csökkentési ciklus júliusi zárásával kialakított 1,35 százalékos alapkamatot. A fizetési és a kereskedelmi mérleg folyamatosan masszív többletet mutat, a gazdaság alapjai szilárdak, komolyabb inflációs nyomásról még jövőre sem kell beszélni. A pénzromlás üteme az idén 0,1, jövőre 1,5 százalék körül alakul, és a tartósan 40-50 dollár közé beszorított olajár is segíti a növekedést, amelynek mértékét 2015-re még 3,1 százalékosra teszik az Equilornál, megjegyezve, hogy az uniós források jövőre már nagyon fognak hiányozni, s ezért a GDP bővülése a legjobb esetben is csak 2,7 százalékos lehet.

Szécsényi Bálint vezérigazgató arról beszélt, hogy az év elején kitört brókerbotrány hullámveréseit már nem érzik a befektetési piacon, azt viszont látják, hogy az emberek egyre inkább tisztában vannak a befektetések kockázataival és az alapfogalmakkal. Erősödik az öngondoskodási hajlandóság, ennek megfelelően dinamikusan gyarapodnak a hosszú távú, adómentességet kínáló konstrukciókba (tartós befektetési számla, nyugdíj-előtakarékossági számla) áramló összegek. Utóbbi kettőnek az állománya már elérte a 2100 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.