Forgalomcsökkenés és tarifaemelés a Gazpromnál

Az első negyedévben csökkenő, de még mindig igen tetemes, körülbelül 2500 milliárd forintnyi - a bevétel mintegy 30 százalékát kitevő - nyereséget ért el az orosz gázszállításokért felelős állami Gazprom. A fő ok a csökkenő gázkereslet, noha Európába még emeltek is a tarifán. Magyarországra továbbra is kizárólag orosz gáz kerül, de közvetlenül tőlük csupán e mennyiség fele került hozzánk.

Az orosz Gazprom az első negyedévében 367,6 milliárd rubeles (mintegy 2500 milliárd forint) adózott eredményt jelentett. Ez 23 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakánál.

8700 milliárd forintnyi árbevételük 7 százalékos mínuszt mutat.

Az év első három hónapjában 162,3 milliárd köbmétert gázt értékesített az orosz állam irányította vállalat, mintegy 5100 forintnyi rubelért, ami 9 százalékos visszaesés.

A forgalom legnagyobb részét a belföldi eladás teszi ki. 20 milliárd köbméter került a volt szovjet államokba, míg 43 milliárd Európába és más országokba. Utóbbi tétel 8 százalékos csökkenést mutat, miközben e térségre szabott köbméterenkénti átlagtarifájuk 71-ről 82 forintra emelkedett. (Magyarország tarifája a hírek szerint ennél magasabb.)

A Gazprom 1975 óta működik együtt Magyarországgal - közölte a cég. 2011-ben 6,26 milliárd köbméter gázt szállítottak hazánkba, ami nagyságrendileg a fele az ország teljes éves gázfogyasztásának.

A csoport jelentése szerint a tervezett Déli áramlat gázvezeték szlovén ágának megvalósítására szerdán - a májusi megállapodást követően - ténylegesen is megalapították közös vállalatukat a Plinovodi nevű helyi állami vállalattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.