Forgalmi vonatra: céges autó papírja a vasútnak nem jó

A forgalmi engedély felmutatását kérheti a kalauz az autósoktól szombaton. Feltéve, ha vonatra szállnak a hétvégi autómentes napon. Céges autó papírjával senki ne próbálkozzon!

Jegyeket, bérleteket, forgalmi engedélyeket kérem! – senki ne lepődjön meg, ha szombaton szokatlan elemmel egészítik ki utasokhoz intézett szavaikat a MÁV-Start Zrt. és Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. jegyvizsgálói. A két vasúttársaság az Európai Autómentes Napra tekintettel díjmentes utazási lehetőséget biztosít járatain a forgalmi engedéllyel rendelkezőknek.

Nem árt azonban odafigyelni, mert a forgalmival nem vonatozhat akárki, és az autó papírja minden vonatra nem is érvényes. A MÁV-Start közlése szerint a kedvezményes utazási lehetőséget a forgalmi engedélyen szereplő gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója veheti igénybe. A máskor legfeljebb a rendőrök érdeklődésére számot tartó dokumentum a kalauzoknak kizárólag a belföldön közlekedő vonatokon, második kocsiosztályon felel majd meg.

Aki első osztályon utazna, forgalmija mellé kénytelen lesz megváltani a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat. Feláras vonat esetén pedig az IC-pótjegy, helyjegy díját is meg kell fizetni.

Kimarad a jóból, akinek céges autója van. A vasúttársaságok ugyanis a nem természetes személy részére kiállított forgalmi engedélyeket nem fogadják el jegy vagy bérlet helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.